nyubusz
 
MENÜ
 
MIBEN SEGÍTHETÜNK?
 
KLUB HÍRADÓ
 
SZOLGÁLTATÁSAINK
 
IRODALOM BARÁTOK
 
IN MEMORIAM
 
KREATÍVAK
 
A NYOSZ ÉLETÉBŐL
 
VIDÁM PERCEK
 
ÜDÜLÉSI LEHETŐSÉGEK
 
TALLÓZÓ
 
PRAKTIKÁK
 
RECEPTEK
 
ÍRJON NEKÜNK

nyubusz@gmail.com

 

 

 

 

 

 
VENDÉGKÖNYV

 

 
KÉPTÁRUNK
 
VISSZANÉZŐ
 
Közérdekű

GENERÁCIÓNK 2018. ÉV 7 SZÁMA

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

GENERÁCIÓNK 2018.ÉV 5. SZÁM

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

GENERÁCIÓNK 2018.ÉV 4.SZÁM

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::.
GENERÁCIÓNK 2018.ÉV 3.SZÁM


A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület közleménye

 

Budapest, 2018. április 4., szerda (OS) - Elfogadhatatlan az, hogy bármely európai országban, a XXI. században, egyetlen ember is a figyelmetlenség, vagy a szolidaritás hiánya miatt fagyhalált szenvedjen.

 

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az országunk jelenlegi gazdasági fejlettsége mellett egyetlen társunk is az erős hideg áldozatává váljon. Különösen megdöbbentett bennünket, hogy az Országos Nyugdíjas Parlament által kezdeményezett, a magukra maradt idős emberek helyzetének javítására tett társadalmi lépések elmaradtak.

A magunk mögött hagyott tél sajnos sok áldozatot szedett, és a fagyhalált szenvedettek 47 százaléka nyugdíjas honfitársunk volt. Szükségesnek tartjuk, hogy társadalmi összefogással akadályozzuk meg, hogy a jövőben hasonló szomorú események megtörténhessenek és az idősek kiszolgáltatottsága növekedjen. 

 

Kiadó: Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::.

GENERÁCIÓNK 2 SZÁM

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének közleménye

 

Budapest, 2017. december 19., kedd 

Tizenegy párt aláírta az idősek érdekében szükségesnek tartott egyeztetett álláspontról készült dokumentumot

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ÁLLÁSFOGLALÁS

 

A Magyarországi Nyugdíjas Parlament képviselői 2017. november 8-9-én Brüsszelben tartották kihelyezett ülésüket. Szakértőkkel, civil szervezetek-kel és EP képviselőkkel konzultálva áttekintették a Szociális Jogok Európai Pillérével kapcsolatos célkitűzéseket és az aláírásra kész dokumentumot.

Megállapították, hogy a fenti dokumentum tartalma és szellemisége nagy mértékben megfelel a magyarországi nyugdíjas társadalom igényeinek, és érdekeinek.

A nyugdíjas parlament képviselői támogatják a Magyar Miniszterelnököt abban, hogy a 2017. évi november 17-i Szociális Európai Csúcson Magyar-ország nevében csatlakozzon az aláíró állam- és kormányfőkhöz.

Kérjük, hogy a dokumentumban foglaltak hazai jogrendszerben való átül-tetéséhez mielőbb kezdjenek hozzá, melyhez szakmai tapasztalatainkat és társadalmi kapcsolatrendszerünket ezúton is felajánjuk.

 

Brüsszel, 2017. november 9.

 

 

                                                                                      Karácsony Mihály

                                                                  Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület

                                                                                                  elnök

A felhívás aláírásra került.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::...

Változások lépnek érvénybe a tömegközlekedésben –

 a 65 év felettieket is érinti!

 

Ne lepődjön meg egy 65 év feletti sem ha hamarosan nem tudja majd ingyenesen igénybe venni a budapesti tömegközlekedést. A papírra nyomtatott jegyek és bérletek fokozatosan megszűnnek, a BKK a termékeket és az utazási egyenleget elektronikusan, a RIGO központi elszámoló rendszerében fogja nyilvántartani. Az igénybe vett szolgáltatás ellenértékét a rendszer elektronikusan vonja le a kártyához tartozó számláról.

A papíralapú bérletigazolványt egy névvel és fényképpel ellátott, nem átruházható utazási kártya váltja fel. Ennek kiváltásához a RIGO rendszerében szükséges regisztrálni. A különböző bérlettermékek vásárlása, valamint bármilyen utazási kedvezmény igénybevétele (díjmentes, nyugdíjas stb.) is ezzel a megszemélyesített közlekedési kártyával lesz lehetséges.

A 65 év felettiek díjmentes utazása esetében annyi változás történik, hogy ellenőrzéskor a jogosultságot érvényes közlekedési kártyával kell igazolni. A közlekedési kártyát az elektronikus jegyrendszer indulásáig – várhatóan 2018 nyara – mindenkinek ki kell váltania, és onnantól ezzel lehet igénybe venni a budapesti közösségi közlekedés szolgáltatásait. A regisztrációkor a rendszer ellenőrzi azt is, hogy milyen kedvezményre jogos.

A szállító által vállalt ütemterv alapján  a jövő évben lép életbe ez a rendszer.  Kivétel az M3-as vonal, ahol a felújítással összehangoltan, több lépcsőben kerülnek telepítésre a beléptető kapuk. A projekt keretében összesen 810 db kaputest telepítése valósul meg. Azonban nem lehetséges mindenhová kapukat felszerelni; a HÉV-eknél például zömében falra vagy oszlopokra helyezett készülékek lesznek csakúgy, mint a járműveken. Csaknem 2500 járművet látnak el mintegy 10 ezer ilyen készülékkel.

Az első kártya kiváltása minden budapesti lakosnak ingyenes lesz.

Az elektronikus jegyrendszer bevezetésével az ellenőrök új, hordozható kézi készülékekkel vizsgálják a jegyek és bérletek érvényességét. Az elektronikus ellenőrzésnek köszönhetően gyorsabban és könnyebben történik a kontroll, ami növeli majd az ellenőrzés lefedettségét és hatékonyságát a felszíni közösségi közlekedésben. Az ellenőrök szerepe továbbá a tájékoztatás, az ügyfelek támogatása, segítése, a rendszer megismertetése lesz.

A budapesti rendszer nevének választott RIGO mozaikszó mögött a Rugalmas, Integrált, Gazdaságos Okos szavak állnak. A név ezenkívül szerethető, könnyen megjegyezhető, és erősen kötődik a magyar kultúrához, hiszen népdalainkban, verseinkben gyakran szereplő madár. Az elnevezés egyúttal a külföldi ügyfelek számára is kifejező: a „ri” előtag az angol „re” előtag kiejtésével megegyezően a rendszerességet, az ismétlést jelentheti, míg a „go” szótag a dinamizmusra, a haladásra utal.

Forrás: rigo.bkk.hu

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

MUNKALEHETŐSÉG, NEM CSAK NYUGDÍJASOKNAK!

A NYUGDÍJASOK BUDAPESTI SZÖVETSÉGÉNEK AJÁNLÁSÁVAL

 

BUDAPESTEN

KERESÜNK

 

KÖNNYŰ FIZIKAI MUNKÁRA

 

KONYHAI KISEGÍTŐKET

SZAKÁCSOKAT

HENTESEKET

BOLTI ELADÓKAT

TAKARÍTÓKAT

CSOMAGOLÓKAT

MOSOGATÓKAT

 

VÁRJUK A JELENTKEZÉSÉT MINDENKINEK!

Keressék Csordás Istvánnét, Tecát!

Telefon: +36 30 372 7399

E-mail: teca.csordas@gmail.com

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Hivatalos levél a RIGÓ kártyáról

–       kevés információval

Szövetségünk hírleveleiben és a honlapján folyamatosan igyekszik tájékoztatni klubjainak tagságát a legfontosabb, a mindennapokat érintő eseményekről. Így tettünk akkor is, amikor a BKK közleményét megosztottuk a nyugdíjasokkal a jövő év elejétől bevezetendő RIGO kártyával kapcsolatban. Akkor, az intézmény honlapjáról beszerzett információk alapján ezt írtuk:

„A 65 év felettiek díjmentes utazása esetében annyi változás történik, hogy ellenőrzéskor 2018. január 1-jétől a jogosultságot érvényes közlekedési kártyával kell igazolni. A közlekedési kártyát az elektronikus jegyrendszer indulásáig (2018. január 1.) mindenkinek ki kell váltania. Erre a jelenlegi tervek szerint 2017. májusától folyamatosan lehetőség lesz. Ettől az időponttól már mindkét érvényesítési módot elfogadjuk.

Változást jelent ugyanakkor, hogy az utazási kedvezményeket az arra jogosult (nyugdíjasok, diákok, 65 éven felüliek, stb.) ügyfelek kizárólag fényképpel és névvel ellátott új közlekedési kártyával vehetik majd igénybe. Az elektronikus jegyrendszer elindulásakor ezt a kártyát regisztráció ellenében kell kiváltani, és onnantól ezzel lehet igénybe venni a budapesti közösségi közlekedés szolgáltatásait. A regisztrációkor a rendszer ellenőrzi azt is, hogy milyen kedvezményre jogosult az ügyfél. Az első kártya kiváltása minden budapesti lakosnak ingyenes lesz.”

Ennek már több hónapja. Azóta folyamatosan érdeklődtünk, mikor és hol válthatnánk ki a Rigó kártyát. Semmi érdemlegeset nem tudtunk meg. Elnökségünk önkéntes segítője Steer Sándorné megelégelve ezt, júniusban levelet írt a BKK illetékeseinek, kérve tájékoztatásukat.

Július közepén  a BKK ügyfélszolgálatától kapott választ csak azért nem tesszük közzé szó szerint, mert érdemi  része alig van.

Megtudhatjuk belőle, hogy milyen keretszerződés alapján,  milyen nevű cég végzi az ügyfélszolgálati feladatokat a jövőben: BKÜ. (Nem mindegy?)

Megtudhatjuk belőle – amit eddig is tudtunk –,

hogy 65 év felettiek milyen igazolványok birtokában vehetik igénybe a közösségi  közlekedési szolgáltatásokat;

hogy az új elektronikus jegyrendszer bevezetése után csak az e kártya birtokában lehet a tömegközlekedési járműveket igénybe venni;

hogy az elektronikus jegyrendszer bevezetésével a meglévő utazási kedvezmények nem változnak.

Majd egy hosszú bekezdésben a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) bevezetésének történetéről, a megvalósításáért felelős intézmények nevéről, az azokban bekövetkezett változásokról, a kártyarendszerek összehangolásának fontosságáról adtak tájékoztatást. (Minek?)

Végül egy bonyolult körmondatban  megtudhattuk – részben már ez is ismert volt –, hogy  „az elektronikus közlekedési kártyaigényléshez szükséges a NEK adatfelvétel (fényképkészítés és személyes adatok ellenőrzése), melyet célszerű fényképes okmányigényléskor megtenni, annak érdekében hogy ne legyen szükség ismételt megjelenésre a Kormányablakokban, Okmányirodákban.”

Végül pedig a lényeg: „ A közlekedési kártyák igénylése azonban még nem kezdődött meg az utazóközönség részére. A BKK Zrt. azon dolgozik, hogy a közlekedési kártyaigénylés folyamata a későbbiekben egyszerűbb legyen, ezért ezt a folyamatot jelenleg is egyeztetik a kormányzati szervekkel, így időben értesülni fog minden ügyfél a további teendőkről és részletekről a médiában, sajtóban megjelenő hivatalos kommunikáció útján.”

Majd felsorolták a levélben, hogy a jegyrendszer tervezett bevezetése előtt milyen kommunikációs csatornákon fogják tájékoztatni a nagyérdeműt, és kifejezték abbéli reményüket „ válaszukkal segítségére lehettek” a kérdezőnek.

 

NEM. Nem voltunk elégedettek a „levelezési csoportkoordinátor” válaszával. Mert csak azt nem tudtuk meg, hogy mikortól, hol lehet igényelni RIGÓ kártyát, és hogy kell-e fényképet előre beszerezni hozzá (ugyanis mi, nyugdíjasok szeretünk előre felkészülni a dolgainkra), vagy majd a kormányablakoknál, okmányirodában csinálnak rólunk minősíthetetlenül rossz felvételeket, mint a személyi igazolványunknál

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::..

Az édes napsugárból nekünk is jár...

Szép szó

Népszava|2017. ápr 22. 07:40

FOTÓ: NÉPSZAVA

Koncz Zsuzsa – címben idézett – dalszöveg részlete az őszbe szürkülő lelkeket biztosan megérintette. Mert az ő korosztálya - a „hetvenkedők” - tömegei kérték, várták évtizedeken át azt az ígért, áldásos napsütést, de mindhiába, mert valahogy mindig elodázódott. (Hányszor hallották: ezt a kis időt, vihart, szelet bírd ki még, hozz áldozatot, aztán majd minden jobb lesz?!) Olyannyira, hogy végül maguk is elhitték, hiába a JÓ-ra várni, az nem jön el soha. S mire ezt megértették, már úgy szólt a sors: a JÓ neked már nem is jár.

A mai hetvenesek, az idős nemzedék derékhada, furcsa kettősségben élik meg mindennapjaikat. Vannak ünnepek, amikor kivételes kegyben részesülnek, köszönettel illetik őket fiatalabb honfitársaik, olykor még a hála hangja is utat tör magának. A korosztály érdemeinek méltatása azonban gyakran álságos, önös érdekek által vezérelt. A „tisztellek azért, hogy ha én is odajutok, engem is tiszteljenek” gondolat mögött megbújó mentalitás oly messze áll a természeti népeknél még fellelhető valódi megbecsüléstől, mint amilyen távol áll egymástól a társadalmi szolidaritás elve és hazai gyakorlata. És vannak a szürke hétköznapok, veszteségekkel, nyűggel, kirekesztéssel, olykor megaláztatással.

1. Napjaink ellenséges megnyilatkozásairól

Idős embernek lenni ma egyre nagyobb tehertétel. Itt most nem elsősorban arról van szó, hogy az életkorral együtt járó fizikai, lelki-mentális megpróbáltatások, anyagi, és szellemi korlátok kikezdik az „öreg” egészségét, hanem inkább arról, hogy a társadalom milyen játszi könnyedséggel mond le az idős ember hordozta értékekről, és nyilvánítja korosabb embertársát feleslegesnek, élősködőnek, haszontalannak, esetleg nyűgnek. Az az öreg, akit „megcsap” ennek az ítéletnek a szele, akit megérint a kritikátlan szembenállás, az olykor megpróbál kitörni a megaláztatásból, demonstrálva a „tudok még használni, ne dobjatok el” keserű meghasonlását.

Hazánkban lassan külön „irodalma” kezd kialakulni azoknak a megnyilatkozásoknak, amelyek az idős társadalmat „bűnösnek” bélyegzik. Frei Tamás ominózus „gondolatébresztő” cikke (Tolvajok generációja, Metropol, 2013. aug. 10.) lassan ötödik éve rendszeresen, újra és újra slágerré válik a neten, a közösségi oldalakon, hol a kortársi döbbenet tárgyát képezve, hol pedig fordítva, az időseket becsmérlő környezetben érvanyagként. Folytathatnám botcsinálta bloggerek uszításainak idézésével is, de inkább a legújabb „szakirodalmat” citálom ide, amely mindent felülmúl: az USA-ban megjelent könyvében (A Generation of Sociopaths: How the Boomers Betrayed America - Szociopaták generációja: Hogyan árulták el Amerikát a baby boom korosztály tagjai) Bruce Cannon Gibney - a negyvenes éveiben járó generáció nevében - hadat üzen a 60-70-évesek korosztályának. Szerinte a klímaváltozástól kezdve a fiatalok munkanélküliségéig a világ minden bajáért ők a felelősek, szociopaták, akik nem ismerik a lelkiismeret-furdalást.

A napjainkat megkeserítő ellenséges megnyilatkozások közepette merek én időskori értékekről szólni? Nos, az egyszer biztos, vannak ilyenek, amelyek nélkül - kis túlzással élve - megállna a világ, ha nem is a nagy, egész, de a mikrokörnyezetünk, családunk életvilága a legtöbb esetben igen. Erről győzött meg az a mintegy 500 fős mintán végzett kutatás, amelyet szövetségünk - épp a pár évvel ezelőtt megjelenő közhangulati támadásokra válaszul - készített, és amely például bizonyította, hogy három nyugdíjasból kettő legalább havi 60 órát tölt családja számára nélkülözhetetlen munkával, gyermekgondozással, főzéssel, betegápolással, beszerzéssel, stb.

De az értékek tárháza ennél sokkal tágabb: a manapság oly ritkán emlegetett együttműködés, az önkéntesség, a munka iránti tisztelet, a takarékosság, a szolidaritás, a kitartás - és még sorolhatnám tovább - oly megkopott értéke ennek a korosztálynak sokatmondó gyakorlatot jelentett, és máig érvényes, követendő igazságot.

2. A hatalom hálójában

Nem segíti az időskori létet a hazai politikai és hatalmi környezet sem. Mindaz, amit a mai hatalom az idős- és a nyugdíj-politikában - de a szociálpolitikában és az egészségügyben is - tesz, vagy nem tesz, az káoszt, bizalmatlanságot és bizonytalanságot, olykor feszültséget kelt a korosztály közérzetében, aminek következtében egyértelműen állíthatjuk: az idős emberek biztonsága veszélyben van ma Magyarországon, számos területen deficit mutatkozik, és a lét-küzdelmekben a legtöbb fronton vesztésre állnak az idős emberek.

Vegyük csak sorba - tényszerűen - ezeket a frontokat:

- Aggodalomra ad okot a nyugdíjrendszer állapota. Viták szólnak arról, meddig tartható fenn a mai állapot, meddig finanszírozható a nyugdíjak kifizetése a mai rendszer szerint, a felosztó-kirovó metódus alapján, amikor jönnek a Ratkó-korszak nyugdíjasai tömegesen, magas (jogszerű!) induló nyugdíjjal, a fiatalok pedig elmennek. Mindemellett szégyenteljes nyugdíjemeléssel kompenzálják csupán azt, amennyit romlott a pénzünk.

- Veszteségként éljük meg a társadalombiztosítás lényegi felszámolását, az alaptörvényből való kikerülését.

- Nem sok jót ígér, hogy az átszervezések részeként megszűnt az ún. nyugdíjkassza. Ugyanis a járulékok már nem ebben a „kaszában” gyűlnek, hanem adó formájában bekerülnek a „nagy kalapba”. Mint egyfajta adónem - bármikor átírható, átalakítható a mértéke, a beszedés módja, és nem kötelez semmilyen ellenszolgáltatásra, pláne nem állami felelősségvállalásra. És mi erről azt halljuk, hogy biztonságot ad és kiszámítható a rendszer!

- A problémák jelentős körét hordozza a szociális ellátórendszer, ahol ma már szinte mindenért fizetni kell. Nekünk, vagy már a gyerekeinknek is. Az idősotthoni ellátásért, a házi gondozásért. (Félre ne értsék, a fő gondot nem az jelenti, hogy fizetni kell az ellátásért, hanem az, hogy nem ez volt az élet-ígéret.) Egyébként pedig miféle időskori biztonságot jelent az, ha valakinek arra kell várnia, hogy kihaljon egy másik ember az otthonból, hogy neki jusson férőhely?

- Az egészségügy állapotát csak éppen megemlítem, mert túl hosszasan lehetne sorolni a gondokat, amelyek leginkább az idős társadalmat érintik. Tudják, az orvoshiányról, a várólistákról beszélek, meg például az időseket szándékosan a sor végére soroló mentalitásról.

- Van itt egy látszólag kisebb feszültség: a város és a vidék, kelet és nyugat ellentéte, vagy inkább úgy fogalmazok: az ott élők életviszonyai közötti óriási jövedelem különbségek. Az, hogy ki, hol éli idős napjait az országban, nem jelent egyenlő esélyeket sem jövedelem, sem ellátás tekintetében, és a probléma tovább sokszorozódik abból adódóan, hogy az időskori mobilitás szinte megoldhatatlan.

- Nem hagyhatom ki a felsorolásból a civilség elleni támadások megemlítését. Azzal a tudattal kell végeznünk önkéntes, ingyenes érdekvédő munkánkat, hogy hamarosan az irántunk való bizalmatlanság odáig vezet, hogy a zsebünkben, a pénztárcánkban fognak kutakodni.

- Itt kell megjegyeznünk a korosztályos érdekvédelem nagy deficitjét: az Idősügyi Tanács működésének megszűnését.

- Végül a sorban egy nagy veszteségről hadd szóljak: a demokrácia deficitjéről. Viszonylag újkeletűek azok az elképzelések, amelyek az idős emberek választójogának csorbításáról szólnak. Most olvastam: aki egész életét egy kertészetben a virágai gondozásával töltötte, ne akarja megítélni az ország makrogazdasági mutatóit. Ne adjunk neki lehetőséget a döntésre! Felháborító!

3. A társadalom hálójában

Tudósok évtizedekkel ezelőtt vizionálták: az idősödő társadalmakban az idős ember önrendelkezését egyre inkább korlátozni fogják, és ebben a helyzetben el kell döntenie az embernek, mit választ: hagyja, hogy útja egy modern Taigetosz felé vezessen, vagy inkább megpróbálja saját kezébe venni sorsának irányítását. Nem csak magáért, hanem kortársaiért, és az utánuk jövőkért. Szerintem ezzel a döntéssel nagyon időszerű most foglalkozni.

Környezetünk gyakran esik abba a hibába, hogy - olykor jó szándékkal, de gyakran szándékosan - hátrányos megkülönböztetésben részesít minket. Csupán a korunk okán szavakban, vagy cselekedetek által ítéltetünk meg - kárunkra - munkahelyünkön, lakóhelyünkön, családunkban, az egészségügyi intézményben, vagy a médiában. Számunkra sem lehet közömbös, hogy ráleljünk: mi okozhatja, hogy a társas környezetünkben egyre inkább utat tör magának az életkor szerinti negatív diszkrimináció, mai fogalommal élve az "ageizmus"?

A mostanság napvilágot látott írások közül számomra Einspach-Tisza Kata, az ELTE Pszichológiai Doktori Iskolájának kutatója elképzelései (A pánikról, az előítéletekről, a stigmákról és az élhető öregkorról) a leginkább elfogadhatóak. Az ő meglátása szerint a hátrányos megkülönböztetést alkalmazó egyént a haláltól, az elmúlástól való saját félelme inspirálja. Nagyban hozzájárul a közgondolkodásban tapasztalt fiatalságkultusz, és teljesítmény-kényszer (amelyben értelemszerűen gyakran alulmarad az idős ember), a gazdasági kiszolgáltatottság, a fiatalabbak részéről mutatkozó megelőzési vágy, vagy az egzisztenciális pozíció megszerzése iránti vágy, de az időskorral kapcsolatos előítéletek (pl. az öregség=betegség, fogyatékosság, halál) és félreértések is sok kárt okozhatnak.

Pedig - és ezt egy ilyen elkötelezett írásban fontos idézni - a Yale Egyetem 2002-es kutatása szerint átlagosan 7,5 évvel tovább élnek azok az idősek, akiknek pozitív énképük van, akiket nem diszkriminatív környezet vesz körül, s ezért nem kell folytonos harcban lenni a környezetükkel, vagy éppen beletörődni a sorsba. Akarjuk? Akarják? Érdemes? Így?

4. A történelem hálójában

A ma idősei magukon viselik a történelem nyomát is, annak minden jó, de inkább minden rossz következményével együtt. Én magam épp „lekéstem” a nagy világégést, és a forradalmat, bár amikor tanultunk róla, még nem így hívták. (Hányféle múlt is van?) Viszont a fülembe csengenek a kortársak közti „nagy öregek” szlengjéből való mondások háborúkról és bombázásokról, menekülésről és újjáépítésről, no meg a vékony borítékról, vastag adóról, a vidám barakkról, a szamizdatról, a hangulatjelentésekről és a Gorenje-túrákról. Nem tudom, és nem is akarom mindazt felsorolni, amit erre a generációra mért a történelem. E helyütt csupán annyit, amit legtöbbször megfogalmaznak, s aminek ma különös jelentősége van: a gondok elől annak idején nem elmenekültek, hanem megoldották: újjáépítették az országot, amelyet aztán jórészt eladtak a fejük felől, és amelyből aztán nem ők, nem a nagy többség gyarapodott. Ezt a tényt ők a nemzet nagy adósságaként fogják fel.

Azok, akik megéltek világégéseket, és láttak több rendszert is működni, minden hibájukkal együtt, tudják, hogy mit kockáztatnak, tudják, hová fajulhatnak a dolgok, hogy minek mi lehet a következménye, és ez a döntés felelősségére is figyelmeztet. Vétkes könnyelműségnek tartom ma, hogy az idős embereket nem hívják a hatalomba, hanem inkább taszítják! Az idős ember a politika-csinálásban olyan lehetne, mint egy élő felkiáltójel!

5. Bűneink?

Hosszabb ideje, már vagy 15 éve végzem önkéntes munkámat az idős-mozgalomban, és kezdetektől fogva megfigyeltem azt a jellemző időskori mentalitást, amit a meghunyászkodás szóval tudok legjobban jellemezni.

Egy jellemző történetet mesélek el. Az Idősek Világnapja tiszteletére meghívott az osztrák nyugdíjas szövetség Bécsbe, ahol a városháza átalakult Szenior Centerré, minden iroda kínált valami elfoglaltságot, tanított valami újat, kezdve a nordic walkingtól, a számítógép használaton át, a bridzsig. Aki akart, szórakozott, aki akart tanult, barátkozott, de mindenképp tett valamit - aktívan. Másnap itthon volt ünnep, 2000 nyugdíjas egy nézőtéren ülve meghallgatta az ügyeletes szubrettet, majd két pogácsával a zsebében, és egy ajándék törölközővel hazavonatozott. Hogy ő mit tett? Hallgatott. Semminek nem volt aktív részese. Amikor megkérdeztem őket, hogy elégedettek-e ezzel a programmal, a válasz az volt, hogy legalább gondoltak ránk.

Ebből a történetből is jól érzékelhető a mentalitás: beérjük mi ennyivel, köszönjük, hogy egyáltalán eszetekbe jutunk. Majd: köszönjük, hogy élni hagytok.

Nos, én itt látom a legnagyobb bűnt, amit elkövettünk: hagytuk, hogy így legyen.

6. Lázadásaink

Nyugdíjas szövetségünk múltja és jelene nagy becsben tartja mindazt, ami az időskor életvitelében nóvumot, innovációt eredményez, és ami a modern kor kihívásaival szemben a korosztály sikereit idézi. Apró kis lázadások sorára gondolok, hogy sítáborokat szerveztünk, vagy tőzsdei ismereteket oktattunk. De meggyőződésem, hogy messze alulteljesítünk lázadás tekintetében.

Azt mondják, a forradalom a fiatalok műfaja. Én pedig azt vallom, hogy az idősek társadalmának is meg kell vívnia azt a csatát jogos jussáért, a kiérdemelt méltó, biztonságos időskorért - a sajátjáért, és az utána jövőkéért –, amelyet megkövetel egy becsülettel ledolgozott életút.

U. I.: A generációk szolidaritása európai napjának - április 29. - apropójából azért írtam le gondolataimat, hogy lássák az utánunk jövő, fiatalabb generációk, milyen öreg-sors vár rájuk, ha hagyják. Milyen küzdelmeket kell megvívniuk majd, ha nem vívják meg elődeik – helyettük is? És talán azért is, hogy ki-ki világosabban lássa: az áldott napsugár, amire mindannyian vágyunk, néhányunktól nagyon-nagyon távol van.

Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetsége elnöke

 

A Népszavában megjelent cikkre2017.04.29.-ig ezek a kommentek érkeztek :

7 hozzászólás

Éva Takács · 

Itt dolgozik: Nyugdíjas

summa, summárum, én is hetvenkedem, pedig nem ilyen öregségről álmodtam! megvan a a mindennapi napsugaras életem, amikor unokáimra gondolok, akik nem élnek ebben a csodálatos országban! hál istennek!!! ez nekem a mindennapi öröm forrása!!! napsugaraim a szürke hétköznapokban!-oszt jó napot!!!

Tetszik · Válasz · 2 · 2017. április 22. 8:32

Ferencné Zsirke

Betöltöttem a75-öt, 2hónapja halt meg a párom akivel 56 évi házzasságban éltünk, a Balatont csak képeken láttam, mindig inkább lemondtuk a 2 fiunk javára, hogy ha nekünk nem telett legalább nekik legyen jó. És most 6évig ápoltam a párom alzheimeres volt stb. szerettük egymást , és most itt vagyok egyedül segítségem alig akad, a fiaim ,unokáim élik a maguk kis életét, néha felhívnak, hogy vagy Mama azonkívül semmi ,öreg vagyok beteg stb .remélem nem kell sokáig várnom, hogy a párom után menjek..Bocs. ha sokat panaszkodtam.

Tetszik · Válasz · 2017. április 23. 11:54

Pillan Laszlo · 

Jedlik Ányos Gépipari Technikum

A negyvenes-ötvenes "fiatalok" az idősebbeket teszik felelőssé minden bajukért.
Aztán pl. a világ legnagyobb demokráciájában rohannak "két vén hülye" közül választani. Hm..

Tetszik · Válasz · 2017. április 25. 11:48

János Klapcsik · 

Nagymaros

EZ az írás nem kimondottan egyéni sérelmekről szól ,inkább általános és jellemzően igaz !Persze minden öregnek van salyátos egyéni panasza, igaza, de már inkább csak vágyakozása. az utódok hozzáállása elsősorban tőlünk nevelőiktől függ !Sok példát lehetne erre hozni . A téma kimeríthetetlen .Már 80-on túl rendületlenül bízom a jövőbe hogy a fiatalok megteremtik nekünk és maguknak is a megélhetés egyre jobb lehetőségét, a derűsebb, jobb életet !

Tetszik · Válasz · 1 · 2017. április 25. 13:34

 

Tibor Lukács

Eza nő enyi hülyeséget leirni hol él a holdon Ma falukba orvosho hordják az időseket f alugondnoki autóval gyógyszert ki váltják ebédet hordonak nekik kitakarittanák nálukIstáló ablakon lát amielég pókhálós és bogárszaros

Tetszik · Válasz · 2017. április 25. 13:43

Margit Rátesi · 

Politikai Főiskola

Nem látom ilyen sötétnek a hetvenesek helyzetét (pár hónap múlva elérem - ha megérem). Persze, mindig vannak, akik felülnek egy divatnak, nekik mondom: próbáljanak elhelyezkedni, esetleg szakmát váltani 35-40 éven felül! De a világ nemcsak az infantilis, dacos kamaszoké - legyenek azok akár ötvenen felüiek. Hallok most is 40-50 éveseket úgy beszélni, mint viktoriánus vaskalapost, vagy egy valahai falusi bírót. A kor nem érdem - közhely, de igaz. Ezért nem kell, hogy a koromért tiszteljenek. Az biztos, hogy hálás vagyok a sorsnak, hogy egy nyugodt, egyet-egyet lépő életem lehetett, és én is aggodalommal figyelem a gyermekeim-unokám sorsát. Dumálhatok persze, de már nekik kell megküzdeniük mindezzel - csak remélhetem, hogy jól használják, amit tőlem, meg másoktól tanultak.
Még egy: törődnek velünk? Inkább egy példa. Anyukám élete utolsó hat évében súlyos betegséggel küzdött: műtétek, nehéz fizikai körülmények. De élvezet volt meglátogatni: soha nem az általa átélt fájdalmakat panaszolta, soha nem hándálta föl, hogy hány napja-hete nem látott. Viszont szívesen mesélt régi időkről, a faluról, ahol felnőtt, a fiatalkoráról, hogy szerettek Apámmal a Nemzeti Szálló éttermében vacsorázni, a vidéki kovács nagyapámról, aki nyolc gyereket nevelt föl, igazi családfője volt a nagy családnak. Vidám és kevésbé vidám történeteket rokonokról, szüretekről, búcsúkról. Máig irigyelnek ezért az unokatestvéreim. Sokszor szóvá tették: miért várom, hogy "kiszolgáljon", ő főzze meg a kávét és tegye elém. Évek óta nem iszom kávét napközben - de kivártam, hogy elém tegye. Olyan örömmel sürgött-forgott - már ahogyan ereje engedte -, egyszer még a kedvencemet is megfőzte mire mentem. Szükségem volt Rá, és neki is szüksége volt rám. Talán ezt kellene megértenünk.

 

 
NÉVNAP KÖSZÖNTŐ

Boldog névnapot kívánunk!

 

 

 
IDŐ
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2013-06-07
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?