nyubusz
 
MENÜ
 
MIBEN SEGÍTHETÜNK?
 
KLUB HÍRADÓ
 
SZOLGÁLTATÁSAINK
 
IRODALOM BARÁTOK
 
IN MEMORIAM
 
KREATÍVAK
 
A NYOSZ ÉLETÉBŐL
 
VIDÁM PERCEK
 
ÜDÜLÉSI LEHETŐSÉGEK
 
TALLÓZÓ
 
PRAKTIKÁK
 
RECEPTEK
 
ÍRJON NEKÜNK

nyubusz@gmail.com

 

 

 

 

 

 
VENDÉGKÖNYV

 

 
KÉPTÁRUNK
 
VISSZANÉZŐ
 
Közérdekű

MUNKALEHETŐSÉG, NEM CSAK NYUGDÍJASOKNAK!

A NYUGDÍJASOK BUDAPESTI SZÖVETSÉGÉNEK AJÁNLÁSÁVAL

 

BUDAPESTEN

KERESÜNK

 

KÖNNYŰ FIZIKAI MUNKÁRA

 

KONYHAI KISEGÍTŐKET

SZAKÁCSOKAT

HENTESEKET

BOLTI ELADÓKAT

TAKARÍTÓKAT

CSOMAGOLÓKAT

MOSOGATÓKAT

 

VÁRJUK A JELENTKEZÉSÉT MINDENKINEK!

Keressék Csordás Istvánnét, Tecát!

Telefon: +36 30 372 7399

E-mail: teca.csordas@gmail.com

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Hivatalos levél a RIGÓ kártyáról

–       kevés információval

Szövetségünk hírleveleiben és a honlapján folyamatosan igyekszik tájékoztatni klubjainak tagságát a legfontosabb, a mindennapokat érintő eseményekről. Így tettünk akkor is, amikor a BKK közleményét megosztottuk a nyugdíjasokkal a jövő év elejétől bevezetendő RIGO kártyával kapcsolatban. Akkor, az intézmény honlapjáról beszerzett információk alapján ezt írtuk:

„A 65 év felettiek díjmentes utazása esetében annyi változás történik, hogy ellenőrzéskor 2018. január 1-jétől a jogosultságot érvényes közlekedési kártyával kell igazolni. A közlekedési kártyát az elektronikus jegyrendszer indulásáig (2018. január 1.) mindenkinek ki kell váltania. Erre a jelenlegi tervek szerint 2017. májusától folyamatosan lehetőség lesz. Ettől az időponttól már mindkét érvényesítési módot elfogadjuk.

Változást jelent ugyanakkor, hogy az utazási kedvezményeket az arra jogosult (nyugdíjasok, diákok, 65 éven felüliek, stb.) ügyfelek kizárólag fényképpel és névvel ellátott új közlekedési kártyával vehetik majd igénybe. Az elektronikus jegyrendszer elindulásakor ezt a kártyát regisztráció ellenében kell kiváltani, és onnantól ezzel lehet igénybe venni a budapesti közösségi közlekedés szolgáltatásait. A regisztrációkor a rendszer ellenőrzi azt is, hogy milyen kedvezményre jogosult az ügyfél. Az első kártya kiváltása minden budapesti lakosnak ingyenes lesz.”

Ennek már több hónapja. Azóta folyamatosan érdeklődtünk, mikor és hol válthatnánk ki a Rigó kártyát. Semmi érdemlegeset nem tudtunk meg. Elnökségünk önkéntes segítője Steer Sándorné megelégelve ezt, júniusban levelet írt a BKK illetékeseinek, kérve tájékoztatásukat.

Július közepén  a BKK ügyfélszolgálatától kapott választ csak azért nem tesszük közzé szó szerint, mert érdemi  része alig van.

Megtudhatjuk belőle, hogy milyen keretszerződés alapján,  milyen nevű cég végzi az ügyfélszolgálati feladatokat a jövőben: BKÜ. (Nem mindegy?)

Megtudhatjuk belőle – amit eddig is tudtunk –,

hogy 65 év felettiek milyen igazolványok birtokában vehetik igénybe a közösségi  közlekedési szolgáltatásokat;

hogy az új elektronikus jegyrendszer bevezetése után csak az e kártya birtokában lehet a tömegközlekedési járműveket igénybe venni;

hogy az elektronikus jegyrendszer bevezetésével a meglévő utazási kedvezmények nem változnak.

Majd egy hosszú bekezdésben a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) bevezetésének történetéről, a megvalósításáért felelős intézmények nevéről, az azokban bekövetkezett változásokról, a kártyarendszerek összehangolásának fontosságáról adtak tájékoztatást. (Minek?)

Végül egy bonyolult körmondatban  megtudhattuk – részben már ez is ismert volt –, hogy  „az elektronikus közlekedési kártyaigényléshez szükséges a NEK adatfelvétel (fényképkészítés és személyes adatok ellenőrzése), melyet célszerű fényképes okmányigényléskor megtenni, annak érdekében hogy ne legyen szükség ismételt megjelenésre a Kormányablakokban, Okmányirodákban.”

Végül pedig a lényeg: „ A közlekedési kártyák igénylése azonban még nem kezdődött meg az utazóközönség részére. A BKK Zrt. azon dolgozik, hogy a közlekedési kártyaigénylés folyamata a későbbiekben egyszerűbb legyen, ezért ezt a folyamatot jelenleg is egyeztetik a kormányzati szervekkel, így időben értesülni fog minden ügyfél a további teendőkről és részletekről a médiában, sajtóban megjelenő hivatalos kommunikáció útján.”

Majd felsorolták a levélben, hogy a jegyrendszer tervezett bevezetése előtt milyen kommunikációs csatornákon fogják tájékoztatni a nagyérdeműt, és kifejezték abbéli reményüket „ válaszukkal segítségére lehettek” a kérdezőnek.

 

NEM. Nem voltunk elégedettek a „levelezési csoportkoordinátor” válaszával. Mert csak azt nem tudtuk meg, hogy mikortól, hol lehet igényelni RIGÓ kártyát, és hogy kell-e fényképet előre beszerezni hozzá (ugyanis mi, nyugdíjasok szeretünk előre felkészülni a dolgainkra), vagy majd a kormányablakoknál, okmányirodában csinálnak rólunk minősíthetetlenül rossz felvételeket, mint a személyi igazolványunknál

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::..

Az édes napsugárból nekünk is jár...

Szép szó

Népszava|2017. ápr 22. 07:40

FOTÓ: NÉPSZAVA

Koncz Zsuzsa – címben idézett – dalszöveg részlete az őszbe szürkülő lelkeket biztosan megérintette. Mert az ő korosztálya - a „hetvenkedők” - tömegei kérték, várták évtizedeken át azt az ígért, áldásos napsütést, de mindhiába, mert valahogy mindig elodázódott. (Hányszor hallották: ezt a kis időt, vihart, szelet bírd ki még, hozz áldozatot, aztán majd minden jobb lesz?!) Olyannyira, hogy végül maguk is elhitték, hiába a JÓ-ra várni, az nem jön el soha. S mire ezt megértették, már úgy szólt a sors: a JÓ neked már nem is jár.

A mai hetvenesek, az idős nemzedék derékhada, furcsa kettősségben élik meg mindennapjaikat. Vannak ünnepek, amikor kivételes kegyben részesülnek, köszönettel illetik őket fiatalabb honfitársaik, olykor még a hála hangja is utat tör magának. A korosztály érdemeinek méltatása azonban gyakran álságos, önös érdekek által vezérelt. A „tisztellek azért, hogy ha én is odajutok, engem is tiszteljenek” gondolat mögött megbújó mentalitás oly messze áll a természeti népeknél még fellelhető valódi megbecsüléstől, mint amilyen távol áll egymástól a társadalmi szolidaritás elve és hazai gyakorlata. És vannak a szürke hétköznapok, veszteségekkel, nyűggel, kirekesztéssel, olykor megaláztatással.

1. Napjaink ellenséges megnyilatkozásairól

Idős embernek lenni ma egyre nagyobb tehertétel. Itt most nem elsősorban arról van szó, hogy az életkorral együtt járó fizikai, lelki-mentális megpróbáltatások, anyagi, és szellemi korlátok kikezdik az „öreg” egészségét, hanem inkább arról, hogy a társadalom milyen játszi könnyedséggel mond le az idős ember hordozta értékekről, és nyilvánítja korosabb embertársát feleslegesnek, élősködőnek, haszontalannak, esetleg nyűgnek. Az az öreg, akit „megcsap” ennek az ítéletnek a szele, akit megérint a kritikátlan szembenállás, az olykor megpróbál kitörni a megaláztatásból, demonstrálva a „tudok még használni, ne dobjatok el” keserű meghasonlását.

Hazánkban lassan külön „irodalma” kezd kialakulni azoknak a megnyilatkozásoknak, amelyek az idős társadalmat „bűnösnek” bélyegzik. Frei Tamás ominózus „gondolatébresztő” cikke (Tolvajok generációja, Metropol, 2013. aug. 10.) lassan ötödik éve rendszeresen, újra és újra slágerré válik a neten, a közösségi oldalakon, hol a kortársi döbbenet tárgyát képezve, hol pedig fordítva, az időseket becsmérlő környezetben érvanyagként. Folytathatnám botcsinálta bloggerek uszításainak idézésével is, de inkább a legújabb „szakirodalmat” citálom ide, amely mindent felülmúl: az USA-ban megjelent könyvében (A Generation of Sociopaths: How the Boomers Betrayed America - Szociopaták generációja: Hogyan árulták el Amerikát a baby boom korosztály tagjai) Bruce Cannon Gibney - a negyvenes éveiben járó generáció nevében - hadat üzen a 60-70-évesek korosztályának. Szerinte a klímaváltozástól kezdve a fiatalok munkanélküliségéig a világ minden bajáért ők a felelősek, szociopaták, akik nem ismerik a lelkiismeret-furdalást.

A napjainkat megkeserítő ellenséges megnyilatkozások közepette merek én időskori értékekről szólni? Nos, az egyszer biztos, vannak ilyenek, amelyek nélkül - kis túlzással élve - megállna a világ, ha nem is a nagy, egész, de a mikrokörnyezetünk, családunk életvilága a legtöbb esetben igen. Erről győzött meg az a mintegy 500 fős mintán végzett kutatás, amelyet szövetségünk - épp a pár évvel ezelőtt megjelenő közhangulati támadásokra válaszul - készített, és amely például bizonyította, hogy három nyugdíjasból kettő legalább havi 60 órát tölt családja számára nélkülözhetetlen munkával, gyermekgondozással, főzéssel, betegápolással, beszerzéssel, stb.

De az értékek tárháza ennél sokkal tágabb: a manapság oly ritkán emlegetett együttműködés, az önkéntesség, a munka iránti tisztelet, a takarékosság, a szolidaritás, a kitartás - és még sorolhatnám tovább - oly megkopott értéke ennek a korosztálynak sokatmondó gyakorlatot jelentett, és máig érvényes, követendő igazságot.

2. A hatalom hálójában

Nem segíti az időskori létet a hazai politikai és hatalmi környezet sem. Mindaz, amit a mai hatalom az idős- és a nyugdíj-politikában - de a szociálpolitikában és az egészségügyben is - tesz, vagy nem tesz, az káoszt, bizalmatlanságot és bizonytalanságot, olykor feszültséget kelt a korosztály közérzetében, aminek következtében egyértelműen állíthatjuk: az idős emberek biztonsága veszélyben van ma Magyarországon, számos területen deficit mutatkozik, és a lét-küzdelmekben a legtöbb fronton vesztésre állnak az idős emberek.

Vegyük csak sorba - tényszerűen - ezeket a frontokat:

- Aggodalomra ad okot a nyugdíjrendszer állapota. Viták szólnak arról, meddig tartható fenn a mai állapot, meddig finanszírozható a nyugdíjak kifizetése a mai rendszer szerint, a felosztó-kirovó metódus alapján, amikor jönnek a Ratkó-korszak nyugdíjasai tömegesen, magas (jogszerű!) induló nyugdíjjal, a fiatalok pedig elmennek. Mindemellett szégyenteljes nyugdíjemeléssel kompenzálják csupán azt, amennyit romlott a pénzünk.

- Veszteségként éljük meg a társadalombiztosítás lényegi felszámolását, az alaptörvényből való kikerülését.

- Nem sok jót ígér, hogy az átszervezések részeként megszűnt az ún. nyugdíjkassza. Ugyanis a járulékok már nem ebben a „kaszában” gyűlnek, hanem adó formájában bekerülnek a „nagy kalapba”. Mint egyfajta adónem - bármikor átírható, átalakítható a mértéke, a beszedés módja, és nem kötelez semmilyen ellenszolgáltatásra, pláne nem állami felelősségvállalásra. És mi erről azt halljuk, hogy biztonságot ad és kiszámítható a rendszer!

- A problémák jelentős körét hordozza a szociális ellátórendszer, ahol ma már szinte mindenért fizetni kell. Nekünk, vagy már a gyerekeinknek is. Az idősotthoni ellátásért, a házi gondozásért. (Félre ne értsék, a fő gondot nem az jelenti, hogy fizetni kell az ellátásért, hanem az, hogy nem ez volt az élet-ígéret.) Egyébként pedig miféle időskori biztonságot jelent az, ha valakinek arra kell várnia, hogy kihaljon egy másik ember az otthonból, hogy neki jusson férőhely?

- Az egészségügy állapotát csak éppen megemlítem, mert túl hosszasan lehetne sorolni a gondokat, amelyek leginkább az idős társadalmat érintik. Tudják, az orvoshiányról, a várólistákról beszélek, meg például az időseket szándékosan a sor végére soroló mentalitásról.

- Van itt egy látszólag kisebb feszültség: a város és a vidék, kelet és nyugat ellentéte, vagy inkább úgy fogalmazok: az ott élők életviszonyai közötti óriási jövedelem különbségek. Az, hogy ki, hol éli idős napjait az országban, nem jelent egyenlő esélyeket sem jövedelem, sem ellátás tekintetében, és a probléma tovább sokszorozódik abból adódóan, hogy az időskori mobilitás szinte megoldhatatlan.

- Nem hagyhatom ki a felsorolásból a civilség elleni támadások megemlítését. Azzal a tudattal kell végeznünk önkéntes, ingyenes érdekvédő munkánkat, hogy hamarosan az irántunk való bizalmatlanság odáig vezet, hogy a zsebünkben, a pénztárcánkban fognak kutakodni.

- Itt kell megjegyeznünk a korosztályos érdekvédelem nagy deficitjét: az Idősügyi Tanács működésének megszűnését.

- Végül a sorban egy nagy veszteségről hadd szóljak: a demokrácia deficitjéről. Viszonylag újkeletűek azok az elképzelések, amelyek az idős emberek választójogának csorbításáról szólnak. Most olvastam: aki egész életét egy kertészetben a virágai gondozásával töltötte, ne akarja megítélni az ország makrogazdasági mutatóit. Ne adjunk neki lehetőséget a döntésre! Felháborító!

3. A társadalom hálójában

Tudósok évtizedekkel ezelőtt vizionálták: az idősödő társadalmakban az idős ember önrendelkezését egyre inkább korlátozni fogják, és ebben a helyzetben el kell döntenie az embernek, mit választ: hagyja, hogy útja egy modern Taigetosz felé vezessen, vagy inkább megpróbálja saját kezébe venni sorsának irányítását. Nem csak magáért, hanem kortársaiért, és az utánuk jövőkért. Szerintem ezzel a döntéssel nagyon időszerű most foglalkozni.

Környezetünk gyakran esik abba a hibába, hogy - olykor jó szándékkal, de gyakran szándékosan - hátrányos megkülönböztetésben részesít minket. Csupán a korunk okán szavakban, vagy cselekedetek által ítéltetünk meg - kárunkra - munkahelyünkön, lakóhelyünkön, családunkban, az egészségügyi intézményben, vagy a médiában. Számunkra sem lehet közömbös, hogy ráleljünk: mi okozhatja, hogy a társas környezetünkben egyre inkább utat tör magának az életkor szerinti negatív diszkrimináció, mai fogalommal élve az "ageizmus"?

A mostanság napvilágot látott írások közül számomra Einspach-Tisza Kata, az ELTE Pszichológiai Doktori Iskolájának kutatója elképzelései (A pánikról, az előítéletekről, a stigmákról és az élhető öregkorról) a leginkább elfogadhatóak. Az ő meglátása szerint a hátrányos megkülönböztetést alkalmazó egyént a haláltól, az elmúlástól való saját félelme inspirálja. Nagyban hozzájárul a közgondolkodásban tapasztalt fiatalságkultusz, és teljesítmény-kényszer (amelyben értelemszerűen gyakran alulmarad az idős ember), a gazdasági kiszolgáltatottság, a fiatalabbak részéről mutatkozó megelőzési vágy, vagy az egzisztenciális pozíció megszerzése iránti vágy, de az időskorral kapcsolatos előítéletek (pl. az öregség=betegség, fogyatékosság, halál) és félreértések is sok kárt okozhatnak.

Pedig - és ezt egy ilyen elkötelezett írásban fontos idézni - a Yale Egyetem 2002-es kutatása szerint átlagosan 7,5 évvel tovább élnek azok az idősek, akiknek pozitív énképük van, akiket nem diszkriminatív környezet vesz körül, s ezért nem kell folytonos harcban lenni a környezetükkel, vagy éppen beletörődni a sorsba. Akarjuk? Akarják? Érdemes? Így?

4. A történelem hálójában

A ma idősei magukon viselik a történelem nyomát is, annak minden jó, de inkább minden rossz következményével együtt. Én magam épp „lekéstem” a nagy világégést, és a forradalmat, bár amikor tanultunk róla, még nem így hívták. (Hányféle múlt is van?) Viszont a fülembe csengenek a kortársak közti „nagy öregek” szlengjéből való mondások háborúkról és bombázásokról, menekülésről és újjáépítésről, no meg a vékony borítékról, vastag adóról, a vidám barakkról, a szamizdatról, a hangulatjelentésekről és a Gorenje-túrákról. Nem tudom, és nem is akarom mindazt felsorolni, amit erre a generációra mért a történelem. E helyütt csupán annyit, amit legtöbbször megfogalmaznak, s aminek ma különös jelentősége van: a gondok elől annak idején nem elmenekültek, hanem megoldották: újjáépítették az országot, amelyet aztán jórészt eladtak a fejük felől, és amelyből aztán nem ők, nem a nagy többség gyarapodott. Ezt a tényt ők a nemzet nagy adósságaként fogják fel.

Azok, akik megéltek világégéseket, és láttak több rendszert is működni, minden hibájukkal együtt, tudják, hogy mit kockáztatnak, tudják, hová fajulhatnak a dolgok, hogy minek mi lehet a következménye, és ez a döntés felelősségére is figyelmeztet. Vétkes könnyelműségnek tartom ma, hogy az idős embereket nem hívják a hatalomba, hanem inkább taszítják! Az idős ember a politika-csinálásban olyan lehetne, mint egy élő felkiáltójel!

5. Bűneink?

Hosszabb ideje, már vagy 15 éve végzem önkéntes munkámat az idős-mozgalomban, és kezdetektől fogva megfigyeltem azt a jellemző időskori mentalitást, amit a meghunyászkodás szóval tudok legjobban jellemezni.

Egy jellemző történetet mesélek el. Az Idősek Világnapja tiszteletére meghívott az osztrák nyugdíjas szövetség Bécsbe, ahol a városháza átalakult Szenior Centerré, minden iroda kínált valami elfoglaltságot, tanított valami újat, kezdve a nordic walkingtól, a számítógép használaton át, a bridzsig. Aki akart, szórakozott, aki akart tanult, barátkozott, de mindenképp tett valamit - aktívan. Másnap itthon volt ünnep, 2000 nyugdíjas egy nézőtéren ülve meghallgatta az ügyeletes szubrettet, majd két pogácsával a zsebében, és egy ajándék törölközővel hazavonatozott. Hogy ő mit tett? Hallgatott. Semminek nem volt aktív részese. Amikor megkérdeztem őket, hogy elégedettek-e ezzel a programmal, a válasz az volt, hogy legalább gondoltak ránk.

Ebből a történetből is jól érzékelhető a mentalitás: beérjük mi ennyivel, köszönjük, hogy egyáltalán eszetekbe jutunk. Majd: köszönjük, hogy élni hagytok.

Nos, én itt látom a legnagyobb bűnt, amit elkövettünk: hagytuk, hogy így legyen.

6. Lázadásaink

Nyugdíjas szövetségünk múltja és jelene nagy becsben tartja mindazt, ami az időskor életvitelében nóvumot, innovációt eredményez, és ami a modern kor kihívásaival szemben a korosztály sikereit idézi. Apró kis lázadások sorára gondolok, hogy sítáborokat szerveztünk, vagy tőzsdei ismereteket oktattunk. De meggyőződésem, hogy messze alulteljesítünk lázadás tekintetében.

Azt mondják, a forradalom a fiatalok műfaja. Én pedig azt vallom, hogy az idősek társadalmának is meg kell vívnia azt a csatát jogos jussáért, a kiérdemelt méltó, biztonságos időskorért - a sajátjáért, és az utána jövőkéért –, amelyet megkövetel egy becsülettel ledolgozott életút.

U. I.: A generációk szolidaritása európai napjának - április 29. - apropójából azért írtam le gondolataimat, hogy lássák az utánunk jövő, fiatalabb generációk, milyen öreg-sors vár rájuk, ha hagyják. Milyen küzdelmeket kell megvívniuk majd, ha nem vívják meg elődeik – helyettük is? És talán azért is, hogy ki-ki világosabban lássa: az áldott napsugár, amire mindannyian vágyunk, néhányunktól nagyon-nagyon távol van.

Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetsége elnöke

 

A Népszavában megjelent cikkre2017.04.29.-ig ezek a kommentek érkeztek :

7 hozzászólás

Éva Takács · 

Itt dolgozik: Nyugdíjas

summa, summárum, én is hetvenkedem, pedig nem ilyen öregségről álmodtam! megvan a a mindennapi napsugaras életem, amikor unokáimra gondolok, akik nem élnek ebben a csodálatos országban! hál istennek!!! ez nekem a mindennapi öröm forrása!!! napsugaraim a szürke hétköznapokban!-oszt jó napot!!!

Tetszik · Válasz · 2 · 2017. április 22. 8:32

Ferencné Zsirke

Betöltöttem a75-öt, 2hónapja halt meg a párom akivel 56 évi házzasságban éltünk, a Balatont csak képeken láttam, mindig inkább lemondtuk a 2 fiunk javára, hogy ha nekünk nem telett legalább nekik legyen jó. És most 6évig ápoltam a párom alzheimeres volt stb. szerettük egymást , és most itt vagyok egyedül segítségem alig akad, a fiaim ,unokáim élik a maguk kis életét, néha felhívnak, hogy vagy Mama azonkívül semmi ,öreg vagyok beteg stb .remélem nem kell sokáig várnom, hogy a párom után menjek..Bocs. ha sokat panaszkodtam.

Tetszik · Válasz · 2017. április 23. 11:54

Pillan Laszlo · 

Jedlik Ányos Gépipari Technikum

A negyvenes-ötvenes "fiatalok" az idősebbeket teszik felelőssé minden bajukért.
Aztán pl. a világ legnagyobb demokráciájában rohannak "két vén hülye" közül választani. Hm..

Tetszik · Válasz · 2017. április 25. 11:48

János Klapcsik · 

Nagymaros

EZ az írás nem kimondottan egyéni sérelmekről szól ,inkább általános és jellemzően igaz !Persze minden öregnek van salyátos egyéni panasza, igaza, de már inkább csak vágyakozása. az utódok hozzáállása elsősorban tőlünk nevelőiktől függ !Sok példát lehetne erre hozni . A téma kimeríthetetlen .Már 80-on túl rendületlenül bízom a jövőbe hogy a fiatalok megteremtik nekünk és maguknak is a megélhetés egyre jobb lehetőségét, a derűsebb, jobb életet !

Tetszik · Válasz · 1 · 2017. április 25. 13:34

 

Tibor Lukács

Eza nő enyi hülyeséget leirni hol él a holdon Ma falukba orvosho hordják az időseket f alugondnoki autóval gyógyszert ki váltják ebédet hordonak nekik kitakarittanák nálukIstáló ablakon lát amielég pókhálós és bogárszaros

Tetszik · Válasz · 2017. április 25. 13:43

Margit Rátesi · 

Politikai Főiskola

Nem látom ilyen sötétnek a hetvenesek helyzetét (pár hónap múlva elérem - ha megérem). Persze, mindig vannak, akik felülnek egy divatnak, nekik mondom: próbáljanak elhelyezkedni, esetleg szakmát váltani 35-40 éven felül! De a világ nemcsak az infantilis, dacos kamaszoké - legyenek azok akár ötvenen felüiek. Hallok most is 40-50 éveseket úgy beszélni, mint viktoriánus vaskalapost, vagy egy valahai falusi bírót. A kor nem érdem - közhely, de igaz. Ezért nem kell, hogy a koromért tiszteljenek. Az biztos, hogy hálás vagyok a sorsnak, hogy egy nyugodt, egyet-egyet lépő életem lehetett, és én is aggodalommal figyelem a gyermekeim-unokám sorsát. Dumálhatok persze, de már nekik kell megküzdeniük mindezzel - csak remélhetem, hogy jól használják, amit tőlem, meg másoktól tanultak.
Még egy: törődnek velünk? Inkább egy példa. Anyukám élete utolsó hat évében súlyos betegséggel küzdött: műtétek, nehéz fizikai körülmények. De élvezet volt meglátogatni: soha nem az általa átélt fájdalmakat panaszolta, soha nem hándálta föl, hogy hány napja-hete nem látott. Viszont szívesen mesélt régi időkről, a faluról, ahol felnőtt, a fiatalkoráról, hogy szerettek Apámmal a Nemzeti Szálló éttermében vacsorázni, a vidéki kovács nagyapámról, aki nyolc gyereket nevelt föl, igazi családfője volt a nagy családnak. Vidám és kevésbé vidám történeteket rokonokról, szüretekről, búcsúkról. Máig irigyelnek ezért az unokatestvéreim. Sokszor szóvá tették: miért várom, hogy "kiszolgáljon", ő főzze meg a kávét és tegye elém. Évek óta nem iszom kávét napközben - de kivártam, hogy elém tegye. Olyan örömmel sürgött-forgott - már ahogyan ereje engedte -, egyszer még a kedvencemet is megfőzte mire mentem. Szükségem volt Rá, és neki is szüksége volt rám. Talán ezt kellene megértenünk.

Tetszik · Válasz · 1 · 2017. április 25. 15:12

Eva Hedvig Nagy · 

Nincs

Én inkáb azt veszem észre,hogy nem igazán becsülnek meg bennünket.Természetesnek tartják a segítségünket/nyugdíjas éveinkben otthon "dolgozunk".

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

65 év felettiek figyelem!

EZENTÚL MÁR CSAK ÍGY UTAZHATUNK  INGYEN

Kötelező teendőnk lesz, különben megszűnik az ingyenes utazásra való jogosultságunk.

 

Új rendszert vezetnek be a tömegközlekedésben, ez lesz a RIGO! Mi a RIGO?

A RIGO-nak köszönhetően kényelmesen, gyorsan, egyszerűen igénybe vehetők a budapesti közösségi közlekedési szolgáltatások.

Ennek bevezetésével Magyarország legnagyobb, legtöbbek által igénybe vett közlekedési hálózatához kapcsolódóan megvalósul egy korszerű, könnyen és egyszerűen használható jegy- és bérletrendszer, amely az ügyfelek igényeihez rugalmasan és innovatívan alkalmazkodik.

Az elektronikus jegyrendszer elindulásával  a papírra nyomtatott jegyek és bérletek fokozatosan megszűnnek, a BKK a termékeket és az utazási egyenleget elektronikusan, a RIGO központi elszámoló rendszerében fogja nyilvántartani. Az igénybe vett szolgáltatás ellenértékét a rendszer elektronikusan vonja le a kártyához tartozó számláról.

A papíralapú bérletigazolványt egy névvel és fényképpel ellátott, nem átruházható utazási kártya váltja fel. Ennek kiváltásához a RIGO rendszerében szükséges regisztrálni. A különböző bérlettermékek vásárlása, valamint bármilyen utazási kedvezmény igénybevétele (díjmentes, nyugdíjas stb.) is ezzel a megszemélyesített közlekedési kártyával lesz lehetséges.

Ingyenes utazásra vagyok jogosult. Ez megváltozik a RIGO bevezetésével?

Nem. A jelenleg érvényben lévő kedvezmények a RIGO elektronikus jegyrendszertől és az utazási kártyák bevezetésétől függetlenek.  A 65 év felettiek díjmentes utazása esetében annyi változás történik, hogy ellenőrzéskor 2018. január 1-jétől a jogosultságot érvényes közlekedési kártyával kell igazolni. A közlekedési kártyát az elektronikus jegyrendszer indulásáig (2018. január 1.) mindenkinek ki kell váltania. Erre a jelenlegi tervek szerint 2017. májusától folyamatosan lehetőség lesz. Ettől az időponttól már mindkét érvényesítési módot elfogadjuk.

A RIGO kártya bevezetésével a jelenlegi utazási kedvezmények nem változnak.

Változást jelent ugyanakkor, hogy az utazási kedvezményeket az arra jogosult (nyugdíjasok, diákok, 65 éven felüliek, stb.) ügyfelek kizárólag fényképpel és névvel ellátott új közlekedési kártyával vehetik majd igénybe. Az elektronikus jegyrendszer elindulásakor ezt a kártyát regisztráció ellenében kell kiváltani, és onnantól ezzel lehet igénybe venni a budapesti közösségi közlekedés szolgáltatásait. A regisztrációkor a rendszer ellenőrzi azt is, hogy milyen kedvezményre jogosult az ügyfél.

Mennyibe kerül a RIGO kártya kiváltása?


Az első kártya kiváltása minden budapesti lakosnak ingyenes lesz.

 

(Forrás : rigo.bkk.hu)

2017.márc,

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kedves Nyugdíjas Társaim!

Ajándékot kapunk Karácsonyra 10.000 Ft-os ERZSÉBET utalvány formájában.

Ezt azonban - számunkra  ismeretlen  - utalványkézbesítő hivatalnokok, biztonsági őrök -  hozzák ki. Bár igazolványt is felmutatnak, de - sokszor a rossz szemünk miatt - hirtelen nem tudjuk elolvasni és beazonosítani azt!

Tudják ezt - a bennünket jól ismerő - betörők is!  Az utalvány átadására hivatkozva és hamis igazolványt felmutatva be akarnak jönni a lakásunkba, házunkba.


Javaslatom: Senkit ne engedjetek be!!!! Az utalványt zárt lakásajtó előtt vegyétek át!!!!

Ha kételyeitek vannak az ajtó előtt álló személyekről az utalványt a Kormányhivatalban későbbi időpontban is átvehetitek.

Egyúttal mellékelem a BRFK Bűnmegelőzési Osztályának  TÁJÉKOZTATÓ - ját is

Kellemes Karácsonyt, Boldog Új Évet  és biztonságot kívánok!,

2016. december 02. 

Véghné Reményi Mária

Nyugdíjasok Budapesti Szövetségének

elnöke

……………………………………………………………….

TÁJÉKOZTATÓ 

Kedves Kortárs-segítők!

 

Nem a Magyar Posta fogja kivinni a nyugdíjasoknak

a 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt !

 

A kormányhivatalok munkatársai személyesen viszik ki a 10 ezres utalványokat.

 

Összesen 30 ezer ember fog ezzel foglalkozni a kormányhivataloknál és nem egyedül viszik ki az utalványokat, ugyanis minden utalványkézbesítő hivatalnokot egy biztonsági őr kísér majd

 

Ha a nyugdíjas nincs otthon, amikor a hivatalnok érkezik, akkor a járási hivatalban tudja majd átvenni az utalványát.

 

Amennyiben a kézbesítő nem tudja, vagy nem akarja magát fényképes igazolvánnyal igazolni, de mindenáron be akar jutni a lakásba, legyetek elővigyázatosak, ellenőrizzétek le, kérdezzetek rá a kormányhivatalnál név szerint, hogy valóban a Kormányhivatal alkalmazottja-e! 

 

Tel: 1818

http://kormanyablak.hu/hu/kormanyablakok/budapest/1

 

Kérlek, továbbítsátok az információt a nyugdíjas közösségekben.

BRFK BMO

............................................................................................................................................

Internetes csalásra figyelmeztet a jegybank

 

Ismeretlen csalók hamis tartalmú megtévesztő elektronikus leveleket küldtek ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevében, és így próbáltak magyar  magánszemélyektől személyes adatokat, pénzt kicsalni. Az MNB semmilyen alkalommal nem küld ki ilyen tartalmú leveleket – figyelmeztet a jegybank december 1-jei közleménye.

A jegybank ügyfélbejelentésekből értesült arról, hogy ismeretlen személyek az elmúlt napokban az MNB nevében angol és magyar nyelvű, a jegybanki logóhoz és fejléces papírhoz hasonló jelzetekkel ellátott e-maileket küldtek magánszemélyeknek.

A tájékoztatás szerint a levelek az úgynevezett “419-es vagy nyugat-afrikai csalás”  kategóriájába tartoznak. A feladókat a levélben arról értesítették, hogy rövidesen nagy összegű pénzt,  ebben az esetben egy afrikai ingyenes lottón nyert nyereményt kapnak. Az átutalás feltételeként azonban személyes adatokat tartalmazó dokumentumok, illetve különböző címeken – a mostani esetben például “afrikai kormányzati és bankadó” – felszámított költségek megküldését kérik rövid határidővel. Az üzenetekre gyanútlanul válaszolókat azután adataik, pénzük kicsalása révén károsítják meg.

Az üzenetek feladói ismeretlen bűnözők. A jegybank azt javasolja, hogy semmiképp ne válaszoljanak ezekre az üzenetekre.

(Forrás : MTI, hirado.hu)

.........................................................................................................................................................................

Küldöttértekezlet –tisztújításra készülünk

 

Szövetségünk október  19-én  tartott küldöttértekezletet, amely egyben az Idősek Hónapjának jegyében egy kis ünneplésre is alkalmat adott. Elnökünk, Véghné Reményi  Mária az elmúlt félév eseményeiről, történéseiről adott számot. Nem kevesebb, mint 29 témakőrről szólt, ezek mindegyikénél név szerint kiemelve  a munkában résztvevőket. Tartartalmas, eredményes hónapokat hagytunk magunk mögött.

És hogy ez továbbra is így folytatódjon, már most gondolnunk kell a jövő májusban esedékes tisztújításra. A küldöttek megválasztották a jelölő bizottságot, és egyetértettek  néhány fontos alapelvvel, amelyek minden bizonnyal mérvadók lesznek majd szövetségünk tisztségviselőinek kiválasztásánál. Néhá

 
NÉVNAP KÖSZÖNTŐ

Boldog névnapot kívánunk!

 

 

 
IDŐ
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2013-06-07
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

Butterfly-Wings - Egy18 éves lány blogja; érdekes cikkekkel, videókkal, véleményekkel várja a látogatókat. ^-^    *****    Tokio Hotel FANFICTION | Tokio Hotel véleményblog | Tokio Hotel FANFICTION fordítások | Tokio Hotel Fanfiction | TH blog    *****    A karma és az asztrológia kapcsolata    *****    Engedd meg, hogy horoszkópod elkészítésével szabad választásodban segítségedre lehessek. Várlak a csillagjövõ oldalon!!!    *****    ♫ Vár Téged is az egyetlen magyar nyelvû, megbízható Zara Larssonnal foglalkozó forrás! ♫ ZL Hungary ♫ ZL Magyarország ♫    *****    WISE-VOGUE | MERT A DIVATBAN IS LEHETSZ BÖLCS! - ÚJ BLOG TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA    *****    Nettó Bruttó Bérkalkulátor 2018    *****    A HUN Tv kezet nyújt, Asztrológiai elõadásom az Élet Magazin mûsorában.    *****    INGYEN letölthetõ OSHO könyvek, ezoterikus olvasmányok, Asztrológia: tanácsadás, oktatás.    *****    ***Munkatársakat keresek kezdetben mellékjövedelemként / Napi 1-2 óra munkával, majd késõbb akár fõállásban is!***    *****    Ingyenes tanácsadás,rendeld meg a tetszésed szerinti elemzést és minden kérdésedre választ adok.Részletek az oldalon!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Csillagászati ismeretek kézdõk és haladók részére. INGYENES ASZTRO-suli minden tanulni vágyónak!    *****    ** Portálépítés - G-Portál & HTML & CSS & Wordpress segítségek, kódok, sablonok, egyedi scriptek **    *****    ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! ASHLEY TISDALE!    *****    CSILLAGKÉPEK - a fokok szimbólumai    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE    *****    Minimálbér, garantált bérminimum és szakmai minimálbér 2018 évben - 4 és 6 órás részmunkaidõs foglalkoztatás bére!    *****    Minimálbér, garantált bérminimum és szakmai minimálbér 2018 évben - 4 és 6 órás részmunkaidõs foglalkoztatás bére!