nyubusz
 
MENÜ
 
VIDÁM PERCEK
 
MIBEN SEGÍTHETÜNK?
 
SZOLGÁLTATÁSAINK
 
IRODALOM BARÁTOK
 
KLUB HÍRADÓ
 
IN MEMORIAM
 
KREATÍVAK
 
ÜDÜLÉSI LEHETŐSÉGEK
 
NYUGDÍJAS ÉLETÜNKRŐL
 
TALLÓZÓ
 
PRAKTIKÁK
 
RECEPTEK
 
ÍRJON NEKÜNK

nyubusz@gmail.com

 

 

 

 

 

 
VENDÉGKÖNYV

 

 
KÉPTÁRUNK
 
VISSZANÉZŐ
 
Egészség - Életmentés

PREVENCIÓS SZŰRÉSEN VOLTUNK 

A Magyar Stroke Társaság minden évben, a Stroke Napján kívánja felhívni a lakosság figyelmét az érrendszeri megbetegedések gyakoriságára, valamint a megelőzés fontosságára és módszereire. A rendezvényen szűréseket  is végeznek ( vérrel kapcsolatos mérések, érrendszerrel EKG, doppler vizsgálat )

Az elmúlt év zűrös-tolakodós eseményéből levontuk a tanulságot és ez idén felvettük a kapcsolatot a szervezőkkel így klubjaink részére meghirdettük a vizsgálatra jelentkezést. Az engedélyezett keretet jócskán túlléptük, így október 26-án, 110 klub-tagunk részesült vizsgálatban. A résztvevők köréből köszönő  leveleket kaptunk, amiben kérték, hogy folytassuk a munkánkat.

Mi is köszönetet mondtunk a vizsgálatokat végző türelmes egészségügyi dolgozóknak, szervezésben résztvevő személyeknek és kértük, hogy a  jövőben szorosabbra fűzzük együttműködésünket.

Alábbiakban tesszük közre NYUBUSZ köszönő levelét.(cst)

( további képek a Képtárunk  "Miben segíthetünk"rovatában megtekinthetők )

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::....

Diamond Agency

Fadgyas Zsuzsa

managing director

Bécsi Éva

project leader

Tisztelt Fadgyas Zsuzsa  és Bécsi Éva asszonyok!

 

Sokszor nehéz szavakba önteni köszönetünket!

A 30 éve fennálló,közhasznú  Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége nevében szeretnénk hálás köszönetet mondani, de igazán nem tudjuk kiknek?

Mert köszönet jár „Diamond” iroda kiváló szervezőinek, vagy a Magyar Stroke Alapítvány orvosainak, vagy azoknak a türelmes ,kedves a szűréseket szakszerűen végző munkatársaknak, akik nagy odafigyeléssel végezték  2019. október 26-a teljes délután a DUNA PLAZA-ban 110 nyugdíjasunk és további érdeklődők sztroke vizsgálatait. Olyan figyelemfelkeltő feladatot vállaltak fel, amely sokunk számára életmentő!

Köszönet mindenkinek!

Reméljük, hogy együttműködési  kapcsolatunkban  ez az első sikeres lépés volt!

Várjuk a jövőben további együttműködésre javaslataikat!

Budapest, 2019-11-04.

                                               Tisztelettel:

………………………………                              .......................

Csordás Istvánné                                     Gál Andrásné

elnökhelyettes                                        elnökhelyettes

                                  …………………………….

                                  Véghné Reményi Mária

                                               elnök

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::...

EGÉSZSÉGNAP KŐBÁNYÁN

Nagy volt az érdeklődés a Kőbányán a Körösi Csoma Sándor Művelődési Kulturális Központban 2019. október 15-én az egészségnapi előadásán  amit Szövetségünk és a Pharma Nord közösen rendezett. A témák mindegyikében

- Hogyan alkalmazhatjuk a glükozamint térdízületünk védelmében.

- A D-vitamin egészségre gyakorolt hatása.

-  Kisel 10 a szív- és érrendszeri  vizsgálat eredményei idős populációba hallhattunk mindenre kiterjedő ismereteket.

Ezt követően egészségügyi szűrések voltak vérnyomás-mérés, test-tömeg index-mérésekre. A szerencsésebbek között Pharma Nord termék– Dán keksz került sorsolásra.

Köszönet a szervezőknek és nagy szaktudású előadóknak.  (cst)

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

A Pharma Nord  20 %-os kedvezmény kártyája visszavonásig érvényes.

Beváltható gyógyszertárak :

Westend  Gyógyszertár

 1062  Budapest Váci u 1-3.

Mamut Gyógyszertár

1024 Budapest Lövőház u  2-6  első szint

Medicina Patika

2040  Budaörs, Kinizsi u 1-3.. Budaörs TESCO

Corvin Patika

1083 Budapest Futó u 37. Corvin Üzletház

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

GENERÁCIÓNK 2018. ÉV 4. SZÁM

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

A jót is észre kell venni…..

 

Ha az egészségügyi ellátásokról van szó, már csak legyintünk. Nem jön időben a mentő, sokat kell várni a rendelőben, félre diagnosztizálták.. soroljuk a hibákat.

Vannak kivételek, most ezt közreadjuk.

 

Tisztelt Szent Borbála Kórház!

Tatabánya


Véghné Reményi Mária a közhasznú Nyugdíjasok Budapesti Szövetségének elnökeként, köszönetet  szeretnék mondani a kórház személyzetének és orvosainak budapesti nyugdíjas társunk Kiss Józsefné empatikus, gondos és szakszerű ellátásáért!

 2017 április 6-án 14 óra körül, Tatáról hazafelé menet  a tatabányai buszon társunk rosszul lett(habzott a szája, eszméletét vesztette).A gyorsan érkező mentővel  bekerült Önökhöz, ahol sürgős szakszerű ellátást kapott, rohamosan állapota javult. A gondos és megfelelő kezelés meghozta az eredményt, így  már másnap hazakerülhetett Budapestre.

A példaértékű orvosi ellátásért, kezelésért ezúton köszönetet mondok! 

Tisztelettel:

Véghné Reményi Mária

Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége

elnök

 

 K Ó R H Á Z  V Á L A S Z A

 

            Tisztelt Véghné Reményi Mária!

 

            Hálásan fogadtuk alábbi levelét.

            Örömmel vettük tájékoztatását a gyors és sikeres gyógyulásról. 

            Köszönőlevelét s elismerő szavait ezúton továbbítom a Sürgősségi Osztály vezetőjének  

            hogy gratulációmat kifejezhessem, s a további munkájukhoz erőt meríthessenek. 

            Társuknak mihamarabbi felépülést, Önnek jó egészséget és sikeres munkát kívánok!

 

 

          Üdvözlettel

            Dr. Lőke János főigazgató megbízásából,
            Mezei Imréné Csilla
            Titkárságvezető 

 

Szent Borbála Kórház
H-2800 Tatabánya, Dózsa György út 77

Tel.: +36 34 515 444
Fax: +36 34 317 025
E-mail: foigazgato@tatabanyakorhaz.hu
Web: http://www.tatabanyakorhaz.hu

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

TALLÓZTUK A GENERÁCIÓNK 2017. ÁPRILISI SZÁMÁBÓL

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 

...........................................................................................................................................................

Kedvencünk: a mák

A görög mitológia és a bejgli hőse? Nemcsak bejgliben és sütikben nyerő. Csontot erősít és fájdalmat is csillapít a mák.                                            

Van, aki meghökkenten kapná fel a fejét a mákos bejgli és tészta hallatán,hiszen vannak országok, ahol bódító hatása miatt nem szokás mákot tenni az ételekbe, sőt, csak szigorú ellenőrzés mellett szabad mákot vetni...

Manapság gazdaságilag fontosabb a vegyipari alapanyagul szolgáló máktok, mint a mákszem, mi azonban mégis a mákszemért termeljük ezt a növényt: termése szelíd fűszernek számít, mint a fokhagyma vagy a petrezselyem.

A mák múltja

Eredetét pontosan nem ismerjük, de a feltételezések szerint Afganisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán a mák őshazája. Az ókori görögök és az egyiptomiak már alkalmazták a zöld máktok nedvét gyógyszerként: görcsoldásra, köhögésre, fájdalomcsillapításra.Nem csoda, hiszen a mák tokja 0,3-0,5 százalékos mennyiségben tartalmaz alkaloidákat, leginkább morfint, kodeint és papaverint - ezek számos jelentős gyógyszer alapanyagai. Egy magyar származású gyógyszerész, Kabay János 1931-ben oldotta meg kinyerésüket a mákból, és az egész világon szabadalmaztatta.

A keleti népek - főként a kínaiak és az indiaiak - csak a dohányzás megjelenésével egyidőben ismerték fel a máktokból kinyert ópium - megszilárdult tejnedv - narkotikus hatását. Ekkor lettek népszerűek az ópiumpipák.

A mák a hiedelem szerint a görög mitológiában földtermékenység istennő, Démétér szent növénye volt. A görög mitológiában az alváshoz és a halálhoz kapcsolódik a mák fogalma.

Mire jó a mák?

Jelentős a vitamin- és ásványi anyag tartalma. A mákban megtalálható a foszfor, remek magnézium-, vas-, és kálciumforrás, tehát nagyon hatékony a csontritkulás megelőzésében is. Megtalálható benne számos aminosav - arginin, aszparaginsav, glutamin, leucin, prolin és valin.

A mák jelene

Napjainkban a mákot Franciaországban, Romániában, Lengyelországban, Bulgáriában és Ausztráliában termelik a legnagyobb területen, ám a Dél-Ázsiai államokban csak szigorú állami ellenőrzés mellett szabad mákot vetni.

Szerencsénk van, hiszen hazánkban a finom sütemények elkészítéséhez szükséges mákszemet megvásárolhatjuk a piacon és a fűszerboltokban is. Sőt, termeszthetünk kis mennyiségben otthon is.A görögök és a rómaiak a mákot mézzel keverve fogyasztották - ami valljuk be, ízletes ötlet. A magyar konyhákban is alkalmazzuk, hiszen a mákos guba hasonló ízvegyítésen alapul.

Kihagyhatatlan hazai finomság a mákos bejgli és a mákos csík, a rétes, fagylalt, palacsinta töltelék és persze a mákos tészta.

Ezek az ételek persze ártalmatlanok, megdarált mák van bennük, amelyben nincs alkaloida. A mákkal készült ételekből alkalmanként nem eszünk túl sokat, ezért bátran fogyaszthatjuk, de ha valaki diétázik, csak mértékkel egyen mákot.

Töltelékként egyébként akkor a legkiválóbb a mák, ha mielőtt ez ételbe keverjük, kevés mézzel és tejjel is összeforraljuk. Kerülhet bele édesítőszer, reszelt, kicsavart alma, mazsola, sárgabarack lekvár és reszelt citromhéj is.

Mivel a mákszemek nagyobb mennyiségben tartalmaznak olajat, egyes országokban a hidegen kisajtolt olajat étkezési célokra használják. Egyenértékű az olívaolajjal, tehát étolajként és salátákra csöpögtetve, ízesítőként is kiváló.

Díszként sem utolsó

A házi kertekben díszítő elemként is mutatós lehet egy-két sor mák, de a lakás szépítésére is alkalmazhatjuk őket. A hosszú szárú, sértetlen máktokok vázában elrendezgetve, falidíszként vagy akár festékkel beszínezve is jól mutatnak otthonunkban.

Forrás: Napidoktor

.................................................................................................................................................................................

A tökéletes téli zöldség                                                                                                                                                                                               

Cékla: ezért együk mindennap                                                                                     

A cékla elég elfeledett zöldség, a legtöbben csak savanyúságként ismerik, és nem tulajdonítanak neki túl nagy jelentőséget. Azonban a cékla rendkívül egészséges, nagyon jó hatással van a szervezetünkre, és sokféleképpen elkészíthető. 

Mit érdemes tudni róla?

A céklában nagy mennyiségben találhatóak értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin. Nemcsak a gyökerét, de a zsenge leveleit is meg lehet enni, például salátába keverve.

Lássuk, milyen jótékony hatásai lehetnek!

A cékla nagyszerűen javítja a vérkeringést, többek között az agyunkban is, ez, illetve a benne található vegyületek rendkívül hasznosnak bizonyultak a idegrendszer egészségének megőrzésében. A cékla rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a különböző típusú demenciák, így az Alzheimer-kórrizikóját, és a memóriánkat is élesen tarthatjuk. Vérkeringést javító hatása mellett olyan anyagokat (nitrátokat) is tartalmaz, amelyek a szervezetünkben átalakulva a vérnyomást is csökkentik.

A magas vérnyomás számos súlyos betegséggel áll összefüggésben, például a stroke-kal, szívrohammal is. A céklában lévő fitokemikáliák, illetve antioxidánsok, például a bétacianin igen erős daganatellenes hatásokkal rendelkeznek. Kutatások szerint ez a vegyület jelentős mértékben képes lelassítani a tumorok növekedésének ütemét. A cékla hatásosnak bizonyul a prosztata-, az emlő-, a bélrendszeri, a tüdő- és a hererák elleni küzdelemben.

A cékla nagyon jól javítja az erőnlétet, teljesítményt és a kitartást, ezért érdemes azt fogyasztani komolyabb fizikai igénybevétel előtt. Ez a hatása szintén a benne található nitrátoknak köszönhető, mert azok a szervezetbe jutva átalakulnak, kitágítják a vérereket és fokozzák a véráramlást, így a sejtekhez több oxigén és tápanyag jut el. 
 

céklában található tápanyagok, többek között például a kalcium, a mangán, a réz, a magnézium és a vitaminok erősítik a csontokat és a fogakat. Ez nemcsak a magas tápanyagtartalomnak, de azok egyedi kombinációjának is köszönhető, ugyanis így könnyebben szívódnak fel az értékes nyomelemek és ásványi anyagok.

Mivel a céklának magas a vastartalma, az egyik legnagyszerűbb élelmiszer, melyet a vérszegényeknek, illetve az arra hajlamosaknak érdemes enni. A céklában található réz és C-vitamin ráadásul segíti a vas felszívódását is.
A máj működését, a méregtelenítési folyamatokat is támogatja a cékla, valamint csökkenti a 
zsírmáj kialakulásának rizikóját is. Bizonyos fitokemikáliák, például a methionin nevű pigment, stimulálják, élénkítik a máj sejtjeit, így azok hatékonyabban tudnak küzdeni a felhalmozódott méreganyagok ellen.

Méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és vérkeringést fokozó hatásainak köszönhetően a cékla nagyon jó hatással van a bőrünkre is, a segítségével sikeresen küzdhetünk a 
pattanások, furunkulusok és egyéb bőrproblémák ellen, magas antioxidáns-tartalma pedig az öregedés első jelei ellen véd. A cékla rendszeres fogyasztásával támogathatjuk a bőr folyamatos megújulását, ennek hatására a bőrünk egyenletesebb árnyalatú, ragyogóbb, egységesebb megjelenésű lesz.

 

Forrás :  HáziPatika.com  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szinte mindenre jó lehet - az alma hatalma...                                                                          

A legtöbb ember számára köztudott, milyen egészséges naponta                             

elfogyasztani egy almát, dr. Penny Stanway új könyve azonban

talán még az ő számukra is szolgál újdonsággal. Az alábbiakban 

azokat a gyakori betegségeket soroljuk fel, amelyek - a szerző

szerint - almafogyasztással könnyen elkerülhetőek.

A végtagokba beálló görcsöt leggyakrabban kalcium-, magnézium- vagy káliumhiány, továbbá a B- és C-vitaminok hiánya okozza, amelyek mind megtalálhatóak az almában.

• Az asztma veszélye is harmadával csökkenthető az alma rendszeres fogyasztásával, sőt, ha a kismamák terhességük során sok almát esznek, gyermekük számára is védelmet biztosítanak az első öt életévük során. Ennek oka a gyümölcsben található antioxidánsokban keresendő.

• Csípések ellen az almabor-ecet javasolt, amely enyhít a fájdalmat.

• Ha magas vérnyomással küzdünk, szintén segítségünkre lehet ez a jótékony gyümölcs vagy annak ecetszármazéka, amely segít a fogyásban és lassítja a vércukorszint emelkedését étkezések után.

• Az almában található csersav segít megelőzni a fogászati megbetegedéseket, maga a rágás pedig egészségesen tartja az ínyt.

• Az alma bármely más gyümölcsnél több pektint tartalmaz, ami a bélben védőréteget képez, így hasmenés idején is érdemes elrágni minél többet ebből a gyümölcsből.

• Csuklás ellen is nagyon hasznos az almabor-ecet, mivel helyreállítja a savegyensúlyt a gyomorban, ezáltal segít leküzdeni a csuklás ingerét.

• A csontritkulás általában az idősödéssel, a menopauzával, a túl sok vagy túl kevés mozgással jár együtt, de az is előfordulhat, hogy a testben jelentkező gyulladás okozza, amelyet az almában található különféle összetevők szintén képesek csökkenteni. Emellett a növényi hormonok, és a bór – amelyek szintén jelen vannak az almában - az ösztrogénszintet is helyre tudják állítani.

• Az alma héja – főleg a pirosé – kvercetint tartalmaz, amely antihisztaminként funkcionál, az almaborecet pedig allergia vagy szénanátha ellen is hatékony.

• Ha gyenge az immunrendszerünk, azon is segít az alma a C-vitamin tartalma révén, a benne található pektin pedig antitesteket termel és ellenállóbbá teszi szervezetünket a vírusokkal szemben.

• Végül, de nem utolsó sorban, a nőknek ajánlott, hogy azokon a bizonyos nehéz napokon is lelkesen fogyasszák az almát, mivel olyan növényi ösztrogént tartalmaz, amely kiegyensúlyozza a szervezet ösztrogéntartalmát, ezáltal megelőzhetőek a túl magas ösztrogénszinttel járó problémák a menstruáció idején.

Forrás: Medipress   2016. december 11.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mindent a D-vitaminról: hatás, forrás, hiány és túladagolás

Szervezetünk egyik legfontosabb „tápláléka” a D-vitamin, amelynek a nagy részét a jótékony napsugarakból szívjuk magunkba. De mi a helyzet télen, amikor a nap túl alacsonyan van az égen, az időjárás sem mindig kedvező és akár napokig nem jut az éltető napfényből? Jöjjön néhány tipp, hogyan tartsuk a téli időszakban is megfelelő szinten szerveztünk D-vitamin szintjét!

A D-vitamin csontképzés és a csontanyagcsere egyik alappilléreként vált ismertté, mára azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a D-vitamin szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban is. A D-vitamin jótékony hatása nemcsak csontritkulásban, hanem szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és reumás gyulladások terén, daganatok megelőzésében is jelentős. Vizsgálatok bizonyítják azt is, hogy a megfelelő D-vitamin szinttel rendelkezők körében jóval alacsonyabb számban fordul elő influenza és egyéb légúti megbetegedés. Érdemes tehát odafigyelni szerveztünk D-vitamin szintjére, és – ha szükséges - pótolni a hiányzó mennyiséget.

Hogyan juthatunk megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz?

A legjobb D-vitamin forrás természetesen a napfény. Nyári időszakban elegendő 15-20 percnyi napon töltött idő, és máris biztosítottuk a szervezetünk számára szükséges mennyiséget. A téli hónapokban okosan kiválasztott élelmiszerek é s mesterséges vitamin formájában kell pótolnunk a hiányzó D vitamin mennyiséget. Remek D-vitamin forrás többek között a lazac, a tonhal, a makréla, gomba, tojás és a D-vitamin dúsított élelmiszerek, mint a tej (nemcsak a tehén tej, hanem a szója, mandula, vagy kókusz tej is megfelel. De télen ezek a források sem tudják maradéktalanul biztosítani a szervezet igényeit.

hirdetés

Mennyi D-vitaminra van szükségünk?

A D-vitamin szükséglet sok mindentől függ: életkortól, életkörülményektől, az éghajlati viszonyoktól és az étkezéstől függően van szükség a D-vitamin pótlására nem csak csecsemő-, gyermekkorban és idős korban, hanem az élet minden szakaszában. A hazai szakemberek szerint az egészséges felnőttek esetében napi 2000 Nemzetközi Egység. Ezt a mennyiséget táplálék kiegészítő formájában ajánlott bevinni ősztől tavaszig. A biztonságos határértékről is ismertek adatok: a felnőttek esetében napi 4000 NE az a mennyiség, amely még biztosan nem okoz gondot a szervezetben. Ez a mennyiség természetes úton nagyon nehezen pótolható, hiszen 100 gramm párolt lazac 360 egység, 100 gramm makréla 345, 100 gramm angolna 200, 100 gramm olajos tonhal 235, 50 gramm olajos szardínia pedig 250 egység D-vitamint tartalmaz. Egy átlagos tojásban 20 egység található, 100 gramm marhamájban 15 egység, egy nagy kanál (15 ml) csukamájolajban pedig 1360 egység D-vitamin van.

Mesterséges pótlás

Ha nem süt a nap, ételeink és italaink pedig nem tartalmaznak elég D-vitamint, jöhetnek a különböző táplálék kiegészítők, például a hal- illetve csukamájolaj koncentrátumot tartalmazó kapszulák szedése. Vannak, akik UV lámpa vagy szolárium használatával próbálják pótolni a hiányzó D-vitamin mennyiséget, szakemberek szerint azonban ez semmiféle megoldást nem ad, ráadásul veszélyes lehet. A legutóbbi mérés szerint a felnőtt magyar lakosság 95 százaléka is D-vitamin-hiányos, fontos tehát odafigyelnünk erre a korábban elhanyagolt tényezőre. Mivel azonban a D-vitamin zsírban oldódó vitamin, a szervezetben felhalmozódik, és ezért komoly mellékhatásai lehetnek, ami akár veseelégtelenséghez is vezethet. Ezért mielőtt mesterséges D-vitamin fogyasztásba kezd, mindenképp konzultáljon  orvosával, aki szükség esetén akár receptre is felírhatja a megfelelő táplálék kiegészítőt.

 

Forrás: termalfurdo.hu
EGÉSZSÉG  

...................................................................................................................................................

Kiszáradás: mit tanulhatunk Hillary Clinton betegségéből?

Hogy igyunk sok vizet! A krónikus kiszáradás a lakosság nagy része számára nem ismeretlen jelenség. Súlyos szervi bántalmakat okozhat.

Egy amerikai felmérés szerint a felnőtt lakosság 75 %-a megtapasztalta már a krónikus kiszáradást. Az emberek rohannak, agyondolgozzák magukat és nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy elegendő vizet igyanak a nap folyamán.történt Hillary Clintonnal? 

Nézzük csak a dolgokat időreben:

Szeptember eleje:

Clinton rendszeresen köhög kampánybeszédeiés interjúi alatt. Egyik alkalommal viccesen megjegyzi a köhögés után:"Valahányszor Trumpra gondolok, allergiát kapok."  

2016. szeptember 11, vasárnap:

Az elnökjelölt hirtelen távozik a World Trade Center leomlásának 15. évfordulójára tartott ünnepségről. Amikor beszállna a magas furgonjába, nincs ereje akkorát lépni, megbicsaklik és csak a két oldalán álló testőr lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem esik el. Ők támogatják be a járműbe.


A pillanatot lencsevégre kapják kamerával. Ez eléggé megdönti a politikusasszony méltóságát, sőt az egészségéről propagált imázst, főleg azután, hogy Trump a kampánya fontos részévé tette, hogy támadja Clintont, amiért szerinte riválisa nem elég strapabíró ahhoz, hogy bírja az elnökséggel járó megterhelést.

Az ünnepségről Clinton lánya, Chelsea lakására hajtat, aki néhány tömbnyire lakik onnan. Órák telnek el. A kampánystáb azt állította, hogy míg lánya lakásán tartózkodott, Hillary az unokájával játszott.

Vélhetően válságstábülés zajlott, orvosi vizittel egybekötve. Elvégre Clinton oldala a Twitteren elég csendes volt aznap, holott a kampány csúcsán vagyunk, amikor Twitter-accountja állandóan dönti az új posztokat, közleményeket, megjegyzéseket, fotókat. 

Ez az egész epizód is csak azt mutatta, amit eddig is tudtunk: Clintonék utálják az átláthatóságot.
Órák múlva fülig érő mosollyal jelenik meg Hillary Clinton a lakóépület bejárata előtt, hogy jópofizzon egy kislánnyal és integessen a sajtó képviselőinek a következő felkiáltással: "Milyen szép nap van ma New Yorkban!"
A megbicsaklásról készült videó miatt Clinton végül kénytelen bevallani, hogy orvosai tüdőgyulladást állapítottak meg nála 2 nappal korábban, azaz szeptember 9-én pénteken. Újabb bizonyítéka a titkolózásnak.

Szeptember 12, hétfő

Bill Clinton elárulja a sajtónak, hogy feleségével az elmúlt években többször is előfordult, hogy majdnem elájult, mert kiszáradt.

A Politico nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Clinton kampánystábjában feszültség forrása lett, hogy állandóan nógatták, igyon eleget, ő pedig nem volt hajlandó. A kampánycsapat palackozott vizet és Gatorade szénsavmentes italt tukmál rá Clintonra.

Szeptember 20, kedd:

Hillary Clinton megjelenik Jimmy Fallon beszélgetős műsorában, ahol a komikus-műsorvezető védőmaszkot vesz fel, majd amikor a levegőben pacsit ad neki Clinton, a kezét is megmossa. "Nem vagyok fertőző", mondja erre nevetve a politikusasszony, hozzátéve, hogy néhány napot pihent, s arra használta ezt az időt, hogy átgondolja kampányát. Úgy döntött, többé nem veszi ki részét a negatív kritizálásból (Trump felé és vica versa).

Miért száradunk ki?

A kiszáradás akkor történik, amikor a testet több folyadék hagyja el, mint amennyiben az részesül. Ez felborítja a szervezetben a só és a cukor balanszát, ettől a test máshogy kezd működni. 
A felnőttkorban az emberi test 65-75 %-ban vízből áll, és ezt a szintet meg kell őriznünk. A víz létszükségletünk, segít a testhőmérséklet szabályozásában, az ízületek síkosításában és a hulladékanyagok eltávolításában (izzadság, ürülék és vizelet formájában).

Nemcsak attól állhat elő a dehidratáltság, ha nem iszunk eleget, de egyébként normálisan működik a testünk. Más tényezők is bejátszhatnak, például a meleg klíma, a nem megfelelő étrendünk, a gyakori vizelés és a láz okozta izzadás, a hasmenés és a hányás.

Hogyan hat?

A krónikus kiszáradás befolyásolja a vesefunkciót, növeli a vesekő képződésének kockázatát, izomsorvadást és székrekedést okozhat. Ilyen szintű kiszáradásnál már kórházi kezelés szükséges, az elvesztett vizet ilyenkor intravénás folyadékokkal pótolják.
Akiknél vesekő alakul ki, 50 % az esélye, hogy 10 éven belül ismét ilyen bajuk lesz.

Honnan tudjuk, hogy kiszáradtunk?

Az első jelek között ott van a fáradtság, a kiszáradó ajkak. A vizelet sötét színűvé válik, erősebb a szaga és kisebb mennyiségben ürítünk, mint általában. Fokozódik a szomjúságérzet és a fejünk is kótyagossá válik. 
Amikor súlyosbodik a helyzet, extrém szomj lesz az emberen úrrá, letargiát érez, szemei kiszáradnak, leáll a könnyképződés, nem jön a vizelet sem, a szív hevesebben ver, a légzés is nehézkes, ráadásul álló helyzetben már pár másodperc után szédülni kezd. (Ezért nem tudta rendesen koordinálni mozgását és a furgonba lépni Hillary.)
Mivel a víz segíti a test hőmérséklet-szabályozását, a túl alacsony vagy túl magas testhőmérséklet is a dehidratáltság jele.

Kiknél a legnagyobb a kockázat?

Mindenkinél, bár idős korban tovább fokozódik a kockázat, mert az idős embereknél tompul a szomjúságérzet, ami nem jelenti azt, hogy testük nem kívánná a vizet. Kívánja, csak ezt ők nem érzik. Clinton a maga 68 évével már ebbe a kategóriába eshet. 
A BBC kutatása szerint az idősek otthonában élők 20 %-a nem iszik elég folyadékot, a dementiában szenvedőknél pedig hatszor nagyobb az esélye, hogy kiszáradnak.
A cukorbetegségben, cisztás fibrózisban, vesebetegségben és alkoholfüggőségben szenvedőknél ugyancsak nagy az esélye a kiszáradásnak.

Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

Úgy, ha a nők legalább 2,7 liternyi folyadékot, a férfiak 3,7 litert isznak naponta, tanácsolja az amerikai The Institute of Medicine. (Ez az ajánlás 19 és 70 év közötti felnőttekre vonatkozik.) Ebbe a folyadékmennyiségbe beletartozik a vízen kívül a tea, a gyümölcslék és a kávé is, hiszen az italok túlnyomórésze tartalmaz vizet.

Tüdőgyulladás: mikorra gyógyul meg Hillary Clinton?

Orvosa, Dr. Lisa R. Bardack azt mondta, az elnökjelölt állapota javult. Azt tanácsolta neki, hogy pihenjen, mozogjon kevesebbet, fogja vissza kampányprogramját és szedjen antibiotikumot. És persze igyon sokat.
65 év felett súlyosabb dolog a tüdőgyulladás, mint a fiatalabb felnőtteknél.
Nem ismeretes, hogy Clintonnak lábon kihordható tüdőgyulladása van-e, ami a betegség gyakoribb típusa, vagy olyan krónikusabb fajtája állt elő, ami elviekben kórházi kezelést igényel.
 
Előbbit a Mycoplasma pneumoniae baktérium okozza és olyan tüneteket produkál, mintha szokványos influenzát kapott volna el az ember.

Forrás: Time Magazine, Politco.com

 

/Megjelent :Ritmus.hu   •   2016. szeptember 27../

.................................................................................................................................................................

FIGYELEM!

Vérnyomáscsökkentő gyógyszert hívott vissza  a hatóság

Ha vett belőle vigye vissza a  gyógyszertárba!

Lehetséges gyógyszercsere miatt visszahívja a lakosságtól a Carvedilol-Zentiva vérnyomáscsökkentő tabletta két gyártási tételét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI).

A OGYÉI a napokban az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a gyártó értesítette a magyar gyógyszerhatóságot, hogy a készítmény csehországi gyártási és csomagolási folyamata során keletkezett minőségi hiba miatt gyógyszercsere történhetett, ezért a gyártó az adott gyártósoron csomagolt gyógyszerek visszahívását kezdeményezte.

Magyarországon a lehetséges a Carvedilol-Zentiva két gyártási tételét érintheti a minőségi hiba. Ezek a Carvedilol-Zentiva 6,25 mg tabletta (gyártási szám: 2010216) és a Carvedilol-Zentiva 12,5 mg tabletta (gyártási szám: 2510216).

 
NÉVNAP KÖSZÖNTŐ

Boldog névnapot kívánunk!

 

 

 
IDŐ
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2013-06-07
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.