nyubusz
 
MENÜ
 
VIDÁM PERCEK
 
MIBEN SEGÍTHETÜNK?
 
SZOLGÁLTATÁSAINK
 
IRODALOM BARÁTOK
 
KLUB HÍRADÓ
 
IN MEMORIAM
 
KREATÍVAK
 
ÜDÜLÉSI LEHETŐSÉGEK
 
NYUGDÍJAS ÉLETÜNKRŐL
 
TALLÓZÓ
 
PRAKTIKÁK
 
RECEPTEK
 
ÍRJON NEKÜNK

nyubusz@gmail.com

 

 

 

 

 

 
VENDÉGKÖNYV

 

 
KÉPTÁRUNK
 
VISSZANÉZŐ
 
Bűnmegelőzés

 

Kedves Nyugdíjas Társaim!

Megújult - a bennünket megkárosítani szándékozók - egészségi programja! VIGYÁZAT! Nagyon is valós, gyakori – sokunkat érintő - egészségügyi problémánk megoldására adnak ajánlatot.

Vezetékes telefonon TARTÁS JAVÍTÓ KÖZPONT-ként jelentkeznek be egy telefonáló  név(a bizalmunkért egy nem leinformálható nevet adnak meg!) bemondásával és érdeklődnek az izületi, mozgás problémáink iránt.

A kérdésünkre azonban a  TARTÁS JAVÍTÓ KÖZPONT elérhetőségét, címét nem hajlandók megadni.(Interneten ilyen nevű nem található)

VIGYÁZZUNK, LEGYÜNK ÓVATOSAK!

Ne hagyjuk magunkat lépre csalni, ne higgyünk bármilyen hitelesnek tűnő telefonmeghívásnak, ajánlatnak!

2018-08-02

                                                                                   Véghné Reményi Mária

                              NYUBUSZ elnöke

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Nyugdíjasok, figyelem! Újabb csalási forma!

FIGYELEM!

Újabb Csalás

NAPOKON BELÜL MEGLÁTOGATHATJA A NYUGDÍJFOLYÓSÍTÓ MUNKATÁRSA! MUTATJUK A TUDNIVALÓKAT!

Érdemes terjeszteni a nyugdíjasok között. A mai nap folyamán egy közeli idős ismerősünkhöz becsengetett egy 40-45 év körüli kb. 170-175 centi magas őszes hajú fehér férfi, hogy a Nyugdíjfolyósítótól jött és még a mai nap folyamán be kell nyújtani az alábbi nyomtatványt, ha minél előbb szeretne méltányossági nyugdíjemelést kapni!

 

Természetesen ez nem igaz, semmi ilyen nyomtatványt nem küld a Nyugdíjfolyósító, ha mégis, azt kizárólag POSTAI úton teszi. A bűnözök így mérik fel az idős emberek otthonát, és ha az idős ember be is engedi őket, akkor akár ki is rabolják. Kérek mindenkit ossza meg és ha van a családban idős rokon, figyelmeztesse, hogy még csak véletlenül se nyissák ki az ajtót az ilyen és ehhez hasonló szöveggel érkező csalóknak!!!

KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!

 

Ezt a nyomtatványt mutatják , ne tölds ki !!!!!!!!!!!!!!!!!!

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

VIGYÁZZ,  mert VELED  is MEGTÖRTÉNHET !!!

Egy édesanya osztotta meg velünk történtét, amit most közreadunk. Fiai az utcán egy teherautó sofőrjétől egy kulcstartót kaptak, amit szétszerelt és megdöbbenve látta, hogy Nissan logós papírdarab és egy fényvisszaverő papír között volt elrejtve egy chip. Szétszedni csak fűrésszel lehetett. Sok helyen  benzinkutaknál, parkolókban, áruházaknál ingyen osztogatnak kulcstartókat, különböző dísztárgyakat az autókhoz.

Levélírónk szakemberhez fordult, akitől megtudta, hogy ez egy olyan CHIP,  ami az emberek követésére szolgál! Érzékelő, amivel a bűnözők követni tudják és látják, a kiszemelt, gyanútlan áldozataikat, ki merre jár, mikor van otthon, és mikor nem! Így távollétükben bármikor betörhetnek.

A levélben leírtakról megkérdeztük a kortárssegítő csoportunk rendőrségi oktatóit, akik elmondták: ez egy új bűnözési módszer! Gyerekek, idős emberek megajándékozási vágyát használják ki, ami ellen csak határozott visszautasítással lehet védekezni. Gyermekeink, unokáink figyelmét pedig felhívni, megbeszélni, hogy senkitől sem fogadjanak el semmit se!

  Kérünk a fentieket  ismertesd minél szélesebb körben!

  Értesítsd  a barátaidat,vigyázzanak nehogy áldozatok legyenek.

 A NYUBUSZ Elnöksége

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::.

Internetes csalásra figyelmeztet a jegybank

 

Ismeretlen csalók hamis tartalmú megtévesztő elektronikus leveleket küldtek ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevében, és így próbáltak magyar  magánszemélyektől személyes adatokat, pénzt kicsalni. Az MNB semmilyen alkalommal nem küld ki ilyen tartalmú leveleket – figyelmeztet a jegybank december 1-jei közleménye.

A jegybank ügyfélbejelentésekből értesült arról, hogy ismeretlen személyek az elmúlt napokban az MNB nevében angol és magyar nyelvű, a jegybanki logóhoz és fejléces papírhoz hasonló jelzetekkel ellátott e-maileket küldtek magánszemélyeknek.

A tájékoztatás szerint a levelek az úgynevezett “419-es vagy nyugat-afrikai csalás”  kategóriájába tartoznak. A feladókat a levélben arról értesítették, hogy rövidesen nagy összegű pénzt,  ebben az esetben egy afrikai ingyenes lottón nyert nyereményt kapnak. Az átutalás feltételeként azonban személyes adatokat tartalmazó dokumentumok, illetve különböző címeken – a mostani esetben például “afrikai kormányzati és bankadó” – felszámított költségek megküldését kérik rövid határidővel. Az üzenetekre gyanútlanul válaszolókat azután adataik, pénzük kicsalása révén károsítják meg.

Az üzenetek feladói ismeretlen bűnözők. A jegybank azt javasolja, hogy semmiképp ne válaszoljanak ezekre az üzenetekre.

 

(Forrás : MTI, hirado.hu)

.....................................................................

Kedves Nyugdíjas Társaim!

Ajándékot kapunk Karácsonyra 10.000 Ft-os ERZSÉBET utalvány formájában.

Ezt azonban - számunkra  ismeretlen  - utalványkézbesítő hivatalnokok, biztonsági őrök -  hozzák ki. Bár igazolványt is felmutatnak, de - sokszor a rossz szemünk miatt - hirtelen nem tudjuk elolvasni és beazonosítani azt!

Tudják ezt - a bennünket jól ismerő - betörők is!  Az utalvány átadására hivatkozva és hamis igazolványt felmutatva be akarnak jönni a lakásunkba, házunkba.


Javaslatom: Senkit ne engedjetek be!!!! Az utalványt zárt lakásajtó előtt vegyétek át!!!!

Ha kételyeitek vannak az ajtó előtt álló személyekről az utalványt a Kormányhivatalban későbbi időpontban is átvehetitek.

Egyúttal mellékelem a BRFK Bűnmegelőzési Osztályának  TÁJÉKOZTATÓ - ját is

Kellemes Karácsonyt, Boldog Új Évet  és biztonságot kívánok!,

2016. december 02. 

Véghné Reményi Mária

Nyugdíjasok Budapesti Szövetségének

elnöke

……………………………………………………………….

TÁJÉKOZTATÓ 

Kedves Kortárs-segítők!

 

Nem a Magyar Posta fogja kivinni a nyugdíjasoknak

a 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt !

 

A kormányhivatalok munkatársai személyesen viszik ki a 10 ezres utalványokat.

 

Összesen 30 ezer ember fog ezzel foglalkozni a kormányhivataloknál és nem egyedül viszik ki az utalványokat, ugyanis minden utalványkézbesítő hivatalnokot egy biztonsági őr kísér majd

 

Ha a nyugdíjas nincs otthon, amikor a hivatalnok érkezik, akkor a járási hivatalban tudja majd átvenni az utalványát.

 

Amennyiben a kézbesítő nem tudja, vagy nem akarja magát fényképes igazolvánnyal igazolni, de mindenáron be akar jutni a lakásba, legyetek elővigyázatosak, ellenőrizzétek le, kérdezzetek rá a kormányhivatalnál név szerint, hogy valóban a Kormányhivatal alkalmazottja-e! 

 

Tel: 1818

http://kormanyablak.hu/hu/kormanyablakok/budapest/1

 

Kérlek, továbbítsátok az információt a nyugdíjas közösségekben.

BRFK BMO

 

.......................................................................................................................

Bankkártyánk, amikor elvész vagy ellopják.

A Magyar Nemzeti Bank 2014-től publikálja a “Fizetési rendszer jelentés” című kiadványát. A kiadvány éves rendszerességgel átfogó elemzést nyújt, a belföldi pénzforgalomban és a felvigyázott fizetési és értékpapír-elszámolási rendszerek működésében megfigyelhető tendenciákról, a főbb kockázatokról. A jelentés arról is tájékoztat, hogy szükség esetén az MNB milyen eszközöket mozgósít alapvető feladatának a pénzforgalom, valamint a fizetési és értékpapír-elszámolási rendszerek megbízható és hatékony működésének elősegítése érdekében.

Fizetési rendszer jelentés 2016.

Ebben a jelentésben ír az ellopott bankkártyákkal kapcsolatos teendőkről, és az általa kívánatosnak tartott díjról is.

“Az ügyfél a bankkártya ellopásának, jogosulatlan vagy jóvá nem hagyott használatának észlelését követően haladéktalanul köteles azt bejelenteni a pénzforgalmi szolgáltatónak. Azonban a pénzforgalmi szolgáltatók is észlelhetnek az ügyfél bejelentésétől függetlenül ilyen fizetési műveleteket a különböző szűrőrendszereik segítségével. A bejelentést követően a pénzforgalmi szolgáltató az érintett bankkártyával adott megbízás alapján fizetési műveletet nem teljesíthet, illetve ha a keretszerződésben erről megállapodtak, a bankkártya jogosulatlan vagy csalárd módon történő használatának gyanúja esetén, vagy a bankkártya biztonsága érdekében letilthatja a bankkártyát. A bankkártya letiltásáért, illetve annak megakadályozásáért, hogy a bankkártyával adott fizetési megbízás alapján fizetési művelet teljesítésre kerüljön, a pénzforgalmi szolgáltató nem számíthat fel díjat. A Pénzforgalmi törvény nem írja elő, hogy bankkártyával történt visszaélés, ellopás stb. esetén az ügyfél köteles rendőrségi feljelentést tenni. A pénzforgalmi szolgáltató kivizsgálási eljárásának tehát nem lehet feltétele az ügyfél rendőrségi feljelentése, attól az független.”

Ennek ellenére a bankok díjat fizettetnek az ügyfelekkel. Kérdés, hogy az MNB mikor fog érvényt szerezni a szabályozásának.

Lássunk néhány kiragadott példát.

K&H Bank: Visa Electron,            letíltás1000 FT,                      pótkártya 1000 Ft

OTP Bank: MasterCard Standard, letíltás 2000 Ft, új Pin 500 Ft, újra kibocsájtás 1500 Ft

UniCredit Bank: Cirrus Maestro.  letiltás 1000 Ft  új Pin 300 Ft, pótkártya 500 Ft

A kártya ellopása nem csak azért okozhat izgalmat, mert félünk, hogy elveszik a pénzünk, hanem azért is, mert pénz nélkül maradunk, az új kártya megérkezéséig.

Ilyenkor jól jöhet, ha a családban van olyan, akinek internet bankon keresztül, átutalhatjuk, és ő felveheti számunkra a pénzt.

Könnyebb helyzetben vannak azok, akik társkártyával rendelkeznek, mert azzal hozzájuthatnak a pénzünkhöz.

Különösen kellemetlen, ha mind ez külföldön történik velünk. Ezért ajánlatos utazás előtt megkeresni a bankunkat, és megérdeklődni, hogy ilyen esetben hogyan juthatunk a pénzünkhöz, és nem utolsó sorban mennyiért. Igen borsos árak mellett adnak segítséget.

Ezért itthon is, de még inkább külföldön vigyázzunk az értékeinkre. Ne tegyük pénzünket, bankkártyánkat egy helyre. Gondosan őrizzük, lehetőleg úgy, hogy ne lássák, hol tartjuk.

Budapest, 2016. július 23.

 

Selmeczi Kovács Irén

BRFK kapcsolattartó

...............................................................................................................

 

Egy újabb trükk az idősek becsapására

Egyik klubunkból érkezett az alábbi levél. Gyorsan közzétesszük, mert ez egy újabb próbálkozás az idősek  becsapására.

Kedves Barátaim!

Tegnap a következő telefont kaptam a vonalas készülékemre:

Jó napot kívánok, X Tünde vagyok, az Országos Mentőszolgálattal közösen

egy biztonsági bemutatóra hívnám meg. Gondolt már arra, kit értesítene, ha
baleset érné, pl. elcsúszna a fürdőszobában, leesne a lépcsőn. Nincs önnél
telefon, kinek szólna? Válaszoltam: a férjemnek.

Kérdés: a férje állandóan ott van ön mellett? Válasz: Igen.

Akkor köszönöm szépen, és letette a telefont.


A telefonáló nevét sajnos nem tudtam megjegyezni. Utólag végig gondolva a

telefont, azt gondolom, ez több, mint gyanús, esetleg így próbálják
felmérni az egyedülálló idős embereket. Ha tényleg egy biztonsági terméket
akart volna bemutatni, folytatnia kellett volna a beszélgetést.

Mai napon e-mailban értesítettem az illetékes Rendőrkapitányságot, ahonnan

a következő levelet kaptam:

Tisztelt…

Köszönjük levelét, valószínűleg telefonos csalók hívták önt. A fentiekről tájékoztatjuk a bűnügyi osztályt. Kérjük ismerőseit is értesítse a történtekről Hasonló telefonhívások alkalmával semmilyen információt ne adjon ki, név,cím, telefonszám, egyedül él stb.

 

Tisztelettel: …. r.tzls.
szolgálat irányító parancsnok

..................................................................................

 

Véghné Reményi Mária NYUBUSZ elnöke:

Az időskori kortárs segítésben rejlő lehetőségek.

Egy profi módon megszervezett és kivitelezett, magas színvonalú kortárs segítő képzésen vagyunk túl!

A többhetes program mind a képzők és a képzésben résztvevők számára sokat mondott és örömet szerzett!

A BRFK Bűnmegelőzési Osztálya a megvalósítandó   alapötletet és az elérni kívánt célt – nevezetesen a nyugdíjas kortárs segítő budapesti hálózat létrehozását a bűnmegelőzés területén -   már a pályázat beadása előtt egyeztette szövetségünkkel, a Nyugdíjasok Budapesti Szövetségével.

A tervezett megvalósítás a Budapesten a kerületekben lévő, évek óta működő civil nyugdíjas klubhálózatunk tagságára  kívánt támaszkodni .

A program alapötletével nagyon egyetértettünk, hiszen a kommunikáció, információ közvetítés az azonos korosztályúak között a legsikeresebb!

A másik megfontolás az volt, hogy az  idős korosztály- főleg az egyedül maradottak – vannak leginkább veszélyben a bűnözők által. Hiszen az idős korú egyedül élő, sokszor betegségekkel küzdő, kiszolgáltatott ember könnyen elérhető otthonában, utcán, mivel hiszékeny, jó szándékú és segítőkész!

Bizony  pszichikailag felkészült, jó beszédmodorú, udvarias bűnelkövetőnek könnyen hisz, ezért könnyen becsapható a nyugdíjas!

A bűnelkövetés módszerei pedig igen változatosak, gyorsan változnak   pld. ha egy jól megválasztott időpontban  jön a megkeresés - leginkább a késő esti órákban - bizton számíthatnak a nagyi segítőkészségére , ha bajbajutott unokáról, vagy szeretett hozzátartozóról van szó!

Sok ember , így az idős is szívesen elfogad ajándékot, vesz igénybe kedvezményt. Ennek a tulajdonságnak a kihasználása a bűnöző számára igen kedvező fogás a lakásba való bejutáshoz és ott az idős értékeinek elvételére.

Nagyon örültünk ezért a BRFK Bűnmegelőzés sikeres pályázatának és annak, hogy – nyugdíjasok érdekében-a közösségek aktív, tenni akaró tagjai egy sokrétű, mindenre kiterjedő, magas színvonalú felkészítésben részt vehettek, ezzel megalapozva  a budapesti kortárs segítő hálózat létrejöttét!

Annak is örülni lehetett, hogy a körzeti megbízottak, áldozatsegítés munkatársai szintén részesülhettek a speciális képzésben, továbbá megismerhették az idős emberekre igen jellemző tulajdonságokat, életmódjukat!

A kortárs segítésben rejlő lehetőségek:

-A legfontosabb, hogy a kiszolgáltatott idősek körében nőni fog a biztonság és a biztonság érzet!

-Az idős közösségekben a hálózattal erősödni fognak a kortársi, egymást támogató emberi kapcsolatok.

-Állandó, folyamatos kapcsolat jöhet létre a körzeti megbízottak, az áldozatsegítők, a BRFK Bűnmegelőzés munkatársai és az időskori áldozatsegítők között.

- Javul az oda-vissza információ közvetítés

- Nő a tudatos bűnmegelőzési szemlélet az idős generációnál, így várhatóan csökkeni fog az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma.

- Várhatóan az idősek nagy része már nem elszenvedői lesznek a bűnözésnek, hanem tudatos ,tevékeny résztvevőivé válnak a bűnmegelőzésnek.

- A klubokban az oda- vissza információk biztosítottak lesznek.

-A hálózat kortárs segítő munkatársain keresztül várhatóan eljutnak a hatékony bűnmegelőzési módszerek, információk a közösségekbe nem járó, egyedül élő idősekhez.

-A kortárs segítő hálózattal erősödni fog  az idős közösségek humanista, egymást segítő pozitív magatartása.

- Az egymás mellett élő fiatal – idős generációk körében javulni fog az emberi kapcsolat és egymás megismerése. A feszültségek csökkenésével a biztonságérzet erősödni fog.

- A rendőrök és lakosság közötti kiépített kapcsolattal az egymás iránti bizalom erősödik!

Javaslat a körzeti megbízottaknak:

Az áldozat a bűnelkövetés során sokszor sokkos, nehezen kezelhető állapotba kerül. Ilyenkor a helyszínelő  körzeti megbízott empátiája, megnyugtató magatartása sokat segít az áldozatnak !

 

 Örömmel teszek eleget - a résztvevő nyugdíjas társaim felhatalmazásának   - köszönjük a számunkra igen hasznos, színvonalas képzést!

Remélem, hogy a jövőben további nyugdíjasok is  részesülhetnek ilyen magas színvonalú, hasonló képzésben. Reményeink szerint  ezzel, a jól felkészült időskori kortárs segítő hálózat Budapesten tovább bővülhet!

 

Budapest, 2016. május 11.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Véghné Reményi Mária elnök/ Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége/:

Az időskori információs hálózat ismertetése és a célcsoport jellemzőinek bemutatása

Nyugdíjasok Budapesti Szövetségéről:

A közhasznú Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége 1989-ben alakult civil szervezet, amely több mint 25 éve Budapest  kerületeiben önkéntesen létrejött nyugdíjas- idős közösségeket, klubokat fogja össze, a korcsoport közös céljainak megvalósítása és érdekvédelme érdekében.

A közös nyugdíjas érdekek mentén képviseli a már meglévő kis nyugdíjas közösségeket és ösztönözi újabbak létrehozását Budapesten..

 Az idős  korosztály közös érdekeinek képviseletére, emberi és állampolgári jogainak védelmére a klubokat összefogó szövetségi forma eredményesebb, mint az egymástól elszigetelten működő kluboké.

 Nyugdíjasok Budapesti Szövetségéhez tartozó klubok, közösségek és tagjainak létszáma változó, főleg az idős korból adódó betegségek  és elhalálozások miatt. Összegezve azonban elmondható, hogy gyakorlatilag Budapest csaknem minden kerületében megtalálhatók  

A Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége változatos élete küzdelmes, de   eredményes és tartalmas .

A sokszínű tagságot képviselő szervezet jelenleg is, mint ahogyan az induláskor választott, önkéntes, térítés nélküli tisztségviselőkkel demokratikusan működik az alapszabálya szerint. A szövetség mindvégig kitart az eredeti elv,  a budapesti idősek érdekképviselete, a tartalmas, megfelelő életkörülményeket biztosító lehetőségek feltárása és támogatása mellett, amelyek biztosítják az  aktív és -az ellátást igénylő- az inaktív tagjainak a méltó időskor megélését. Tevékenységét a nyugdíjasok életvitelét segítő információk, egészséget védő, betegségeket megelőző és a jó közérzetet, lelki, testi  egészséget szolgáló képzési, kulturális, sport akciók, programok mentén szervezi, de nem elfeledkezve a társadalom más rétegeiről sem.

A szervezet céljai között szerepel, hogy a nyugdíjas közösségek tagjainak - lehetőleg az élethosszig tartó - aktivitását fenntartását ösztönözze, ezzel biztosítva az időskor fizikai és lelki egészségét.

A budapesti nyugdíjas közösségek tagjainak nagy része tevőlegesen részt vesz a családjaik életében, segítve a fiatalabb generációkat. Az idősek  ezáltal jelentősen hozzájárulnak az egymás mellett élő korosztályok életének megismeréséhez, az emberi kapcsolatok erősítéséhez,  a társadalomban meglévő feszültségek csökkentéséhez.

 A szövetség ezért  a nyugdíjas korosztály társadalmi hasznosságának széles körű elismertetésére törekszik.

Bár  a  Nyugdíjasok Budapesti Szövetségéhez tartozó nyugdíjas közösségek sokfélék, más-más tevékenységet(pld. kirándulás, kézműves, irodalmi, egészségmegőrző programok,  stb.) folytatnak, de a  fő közösségi célokat( pld. egymásra figyelés, egymás segítése, aktuális és korszerű  életvitelt segítő egészségügyi, fogyasztóvédelmi, közlekedés és közbiztonsági információk megszerzése, továbbítása stb.) valamennyien elfogadják.

Időskori információs hálózatról:

A szervezet felépítése, szerkezete, céljai lehetőséget   teremtenek arra, hogy egy-egy  fontos, közösségi érdek mentén(pld. közbiztonság) a Nyugdíjasok Budapesti Szövetség kerületi nyugdíjas közösségeiben önkéntes, felkészült aktivistákkal KORTÁRS  SEGÍTŐ hálózat jöjjön létre.

A KORTÁRS SEGÍTŐK szoros és folyamatos kapcsolatot tartanának fenn – az idős korosztályt  leginkább érintő  - aktuális bűnmegelőzési kérdésekben a BRFK Bűnmegelőzési Osztályával és a megszerzett információkat továbbítanák – megelőzési célból - nyugdíjas közösségük tagjaihoz(telefonon, email-en, illetve személyes megkereséssel). Feladatuk lehetne még, a nyugdíjasok helyi bűnelkövetési tapasztalatainak továbbítása a BRFK kapcsolattartója, helyi körzeti megbízott  felé, esetleg sürgős esetben segítségkérés.

 

Néhány gondolat  a közösségekről általában, kiemelve az idős közösségeket:

Évezredek óta az ember közösségben él és érzi jól magát. Pedig amióta a „homo sapiens” él a földön állandó vitát jelent az emberi közösség különböző formáinak (család, házastársi, párkapcsolat, baráti, vallási és adott céllal létrejött közösségek) megítélése és alkalmassága az emberi életben.

A fel-feléledő, lezárhatatlan viták oka az  egymásnak feszülő, alig kibékíthető ellentét az egyén és a közösség érdekei között. Pedig évezredek tapasztalatai bizonyítják, hogy valamilyen közösséghez való tartozás az egyén számára bizony létkérdés,mert az biztonságot, segítséget jelent az embernek!

Nagyon kevesen tudják elviselni hosszabb távon a magányos „remete” életet.

Robinson élete is Péntekkel vált elviselhetőbbé.

Az egyéni és a közösségi érdek  egymás mellett élésének biztosítása csak állandó odafigyeléssel, kompromisszumokkal,  a két –sokszor ellentétes- érdek állandó, folyamatos  egyeztetésével, karbantartásával tartható fenn!

 Az egyénnek –a közösséghez való tartozás miatt - bizonyos egyéni szempontokat háttérbe kell szorítani, de legalább is korlátozni kell.

 Az adott közösségnek – közösséghez való tartozás mellett - pedig biztosítania kell az egyén viszonylagos függetlenségét!

 A jó és tartós közösségekben az  összetartozóknak mindig meg kell találni   azokat a közös, fontos, elsőbbségi érdekeket, amelyek megteremtéséhez, fenntartásához  érdemes korlátozni az egyénit!

Hát ez minden közösség –ilyen a nyugdíjas közösség - létrejöttének és fennmaradásának oka. Bár a közösségi lét nem egy stacioner állapot, állandóan változhat a közösségi célok mentén.

A nyugdíjas közösségekben a közvetlen emberi kapcsolat, az egymásra figyelés,  valahová való tartozás(főleg az egyedül maradottaknak) és a közösségi lét által nyújtott a hétköznapi élet megéléséhez szükséges információk, az egyén aktivitásának, a hasznosság-tudat fenntartása, különösen a biztonság igen fontos! Ez sokszor háttérbe szorítja a közösség tagjainak némely egyéni érdekét, illetve esetleg annak korlátozását.

A közbiztonság kiemelt fontosságú az idős számára, ezért van  létjogosultsága az IDŐSKORI KORTÁRS SEGÍTŐ HÁLÓZAT létrehozásának a  nyugdíjas szervezeteknél, így a Nyugdíjasok Budapesti Szövetségénél...

 

Milyenek is vagyunk mi öregek? –az idős célcsoport jellemzőinek bemutatása:

 

Őszintén szembenézve önmagunkkal megállapítható, hogy fiatalkori személyiségjegyek idős korra rögzülnek, felerősödnek. Sokszor az elfojtott indulatok, rossz karakterjegyek is előtörnek!

 

Tapasztalataink szerint: sokunkra jellemző az új iránti fokozott érdeklődés, tanulni vágyás, de a szószátyárság, a hagyományhoz, a megszokotthoz való ragaszkodás is, a változással szembeni rugalmatlanság, a jó szívűség és nagyfokú segítőkészség a saját kortársai és a fiatalabb generációk iránt.

 

Néhány nyugdíjasra azonban jellemző a közönyösség, a tiszteletlenség a másik iránt,  némi önzés és kapzsiság, követelődzés,  hasonlóan a társadalom többi rétegeiben tapasztaltakhoz!

Néhány nyugdíjas társunk az idős közösséget a saját – korábbi életében elmaradt – önmegvalósításának terepének tekinti,  nem pedig a közösségért végzett szolgálatnak. Ez esetben az egyén érdeke bizony felülírja a közösségét és komoly feszültséget teremt a közösségében, amely sokszor igen nehezen kezelhető!

 

Bizony mi is sokfélék vagyunk, mint a magyar társadalom lakossága.

 

Csaknem valamennyi idősre jellemző azonban a nagyfokú érzékenység és a  hiszékenység!

Kijelenthető, hogy a bizalmatlanság a másik iránt, gyakorlatilag minden idősből hiányzik, amely komoly kockázatot jelenthet az egyén biztonsága, életvitele szempontjából!

 

Korlátainkat és a ránk igen jellemző tulajdonságokat tekintve, a KORTÁRS SEGÍTŐ HÁLÓZAT létrehozása biztos sikerre ítélt TELITALÁLAT!

Budapest, 2016. február 27.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Előkerültek a biciklik és velük együtt a biciklitolvajok is

 

A jó idő beköszöntével egyre többen pattannak nyeregbe, ám ezzel együtt a kerékpárlopások száma is megnövekedhet. Az elkövetőknek gyakran nincs nehéz dolguk, hiszen sok esetben a tulajdonosok nem zárják le biciklijüket.

A feljelentésekben visszatérő fordulat, hogy a sértett „csupán egy percre ugrott be” valahova, kerékpárját addig letámasztotta a bejárat mellé, és mire visszaért, már csak a hűlt helyét találta. Ilyen szempontból a lépcsőházak folyosói sem tekinthetők sokkal biztonságosabbnak.

 

Pár jó tanács bringásoknak az újbudai rendőröktől:

1.) Bár százszázalékos biztonság nem létezik, egy jó minőségű kerékpárlakattal, megfelelő helyen lezárt biciklit kevéssé valószínű, hogy el tudnának lopni.

 

2.) Közterületen a biciklit lehetőleg forgalmas (este kivilágított) helyen, fix ponthoz lakatoljuk hozzá úgy, hogy arról ne lehessen leemelni. Ha van kialakított kerékpártároló, akkor ahhoz rögzítsük. Lépcsőházban, tároló- vagy pincehelyiségben is keressünk szilárd rögzítési pontot.

 

3.) A kerékpárlakatok ára (és gyakran súlya is) egyenes arányban áll biztonsági jellemzőikkel. A vékony sodronylakatok csak másodpercekre nyújtanak védelmet a felkészült tolvajjal szemben. A legjobbak az edzett acélból készült vágásbiztos láncok, vagy az úgynevezett U-lakatok. Utóbbiak ára magasabb, de egy drágább bringa védelme érdekében érdemes megfontolni beszerzésüket.

 

4.) Kerékpárunkról készítsünk fényképet, és jegyezzük fel az alvázszámát! Ha mégis ellopnák, így jelentősen megkönnyíthetjük a nyomozást.

 

/ forrás : Újbuda újság /

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Bűnmegelőzési tájékoztató a Pesti úti Idősek Otthonában

 

A Fővárosi Önkormányzat által üzemeltetett idős otthonok vezetőinek tartott tájékoztatót Buczkó Erika őrnagy az Országos Rendőr Főkapitányság Bűnmegelőzési osztályvezetője.

Előadásában főként olyan veszélyekre hívta fel a figyelmet, amely az idős korosztályt fenyegeti. Tanácsot adott a támadások el- és kikerülésére és arra a lehetőségre, amelyet az áldozatok a bűncselekmények után igénybe vehetnek.

Az előadáson a Nyugdíjasok Budapesti Szövetségét az elnök és az elnökség 2 tagja képviseltette magát.

 
NÉVNAP KÖSZÖNTŐ

Boldog névnapot kívánunk!

 

 

 
IDŐ
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2013-06-07
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.