Farsangi fánk
Hozzávalók:
-
50 dkg búzaliszt
-
2,5 dkg élesztő
-
2,5 dl tej
-
5 dkg vaj
-
5 dkg porcukor
-
3 tojás
-
baracklekvár
-
olaj
Elkészítés ideje:
110 perc.
Elkészítés menete:
Az élesztőt a porcukorral, és a langyosra melegített tejjel futtasd fel. Amíg felfut, egy nagyobb tálba szitáld a lisztet, valamint olvaszd meg kissé a vajat, és válaszd ketté a tojásokat. Amikor már megvan a kovász, add a liszthez, és a vajjal, valamint a tojássárgájákkal keverd tésztává, majd meleg helyen keleszd a duplájára. Vedd elő a kedvenc gyúródeszkádat, valamint a legjobb szaggatódat, és formálj kis fánkokat a masszából, majd tedd őket félre 15-20 percre kelni.
Miután ez letelt, a fánkok közepét nyomkodd be, majd bő olajban süsd ki őket, a benyomott oldaluk legyen először alul! Ha már mindkét oldaluk szép aranybarna - nem baj, ha középen marad egy világos csík - szedd papírtörlőre őket, amíg lecsepeg róluk az olaj, majd szórd meg porcukorral, és készítsd elő a család kedvenc lekvárját is.
JÓ ÉTVÁGYAT !
.........................................................................
MEGGYES – ALMÁS - ZABPELYHES SÜTEMÉNY
CUKORBETEGEK IS FOGYASZTHATJÁK!!!
45 perc alatt elkészíthető !!!
HOZZÁVALÓK:
-
80 dkg reszelt alma
-
25 dkg zabpehely
-
35 dkg magozott meggy vagy bármilyen ízlés szerinti gyümölcs
-
fahéj ízlés szerint
-
5-6 dkg margarin
-
1 evőkanál édesítő
-
1/2 csomag sütőpor
-
vágott dió ízlés szerint
-
kevés margarin a tepsi kenéséhez
ELKÉSZÍTÉS:
Minden hozzávalót egy nagy tálba teszünk, és alaposan összekeverjük. A kapott masszát kézzel belenyomkodjuk egy közepes nagyságú, magasabb falú, margarinnal kikent tepsibe. A tetejét kb. két maréknyi dióval megszórjuk, de mehet bőven több is, mert a sült dió különösen finom .Előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a tetejére szórt dió szép, piros színt kap.
Jó étvágyat !!!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Receptjeink tartalmából:
Sernik – hagyományos lengyel túrótorta
Reszelt tésztás, almás süti (lengyel recept)
Hagymatorta
Csöröge fánk
Sernik – hagyományos lengyel túrótorta
Hozzávalók (kb 25 cm-es formához, kb. 12 szelethez)
Tészta
3/4 cup fehér1 liszt + a nyújtáshoz
3/4 tk sütőpor
1/4 tk só
4 ek hideg vaj (sózatlan!), darabokra vágva (kb 60g, nekem ennél picit többet vett fel a tészta)
3 nagyméretű tojás sárgája
3 ek. tejföl
Jéghideg víz, ha nem áll össze magától a tészta
Töltelék
4 nagyméretű tojás
3/4 c700g szitán átpasszírozott túró (esetleg ricotta)up porcukor
1/2 cup tejföl
1 narancs reszelt héja (vagy eszencia)
1-2 lime leve (ízlés szerint)
1 1/2 tk vanília eszencia vagy 1 vastag rúd vanília
Elkészítés
Tészta
-
A lisztet, porcukrot egymás után átszitálom, hozzáadom a sót és a sütőport, majd mégegyszer átszitálom.
-
Belemorzsolom a vajat, jó alaposan összekeverem (vajdarabkákat minél jobban elkeverem)
-
Egy kisebb tálkában a tojássárgáját elkeverem a tejföllel, majd hozzáadom a lisztes-vajas keverékhez, és tésztává gyúrom. Ha száraz lenne, pár csepp jéghideg vizet adhatunk hozzá (nekem nem volt rá szükség).
-
Liszttel megszórt gyúródeszkán tovább gyúrom, míg homogén, gyúrható, labdává formálható állagot nem kapok.
-
Fóliába tekerem, és hűtőben 1 órán át pihentetem (mélyhűtőbe tettem, fél órára, az is működött).
Töltelék:
-
A robotgép keverőtáljába ütöm a tojásokat, és pár perc alatt habosra verem, amíg egészen világos színe nem lesz, a volumene pedig kb. kétszeresére duzzad.
-
Fokozatosan hozzáadom a cukrot, majd 1-2 perc után a túrót, a narancs eszenciát, lime levét is (óvatosan, folyamatosan kóstolgatom, hogy mennyi a pont jó).
-
A vanília rudat késsel felhasítom, és a hasából egy kés élével kisimítom a magokat, ezt is a masszához adom.
Egyéb teendők:
-
A sütőt 180 fokra állítom.
-
A kb 25 centis tortaformát kivajazom.
-
A tésztát kb 2 mm vastagra gyúrom, és a formát kibélelem vele úgy, hogy az oldalakat is beborítsa. A kilógó részeket levágom.
-
A tölteléket a tésztával kibélelt formába öntöm, és addig sütöm (légkeverés), míg a közepén is átsül (megszilárdul a massza). (Kb- 50-60 perc)
-
Sülés közben a sütőt békén hagyom, a tortát utána érdemes hagyni a sütőben kihűlni, hogy ne essen össze a töltelék.
Tálalás:
Hidegen. Teszteltem, sokkal finomabb volt már hűtőben lehűtött állapotában. Én málnaszörpöt öntöttem mellé, amibe nagy élvezettel lehet tunkolni minden falatot
|