nyubusz
 
MENÜ
 
VIDÁM PERCEK
 
MIBEN SEGÍTHETÜNK?
 
SZOLGÁLTATÁSAINK
 
IRODALOM BARÁTOK
 
KLUB HÍRADÓ
 
IN MEMORIAM
 
KREATÍVAK
 
ÜDÜLÉSI LEHETŐSÉGEK
 
NYUGDÍJAS ÉLETÜNKRŐL
 
TALLÓZÓ
 
PRAKTIKÁK
 
RECEPTEK
 
ÍRJON NEKÜNK

nyubusz@gmail.com

 

 

 

 

 

 
VENDÉGKÖNYV

 

 
KÉPTÁRUNK
 
VISSZANÉZŐ
 
Friss híreink

 

Nagysikerű konferenciát szervezett meg a NYUBUSZ...

A Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége a III.KOR EGYETEME keretében, régóta várt rendezvényt tartott meg, a legszigorúbb járványügyi előadások mellett. 

Véghné Reményi Mária elnök, az esemény legfontosabb gondolatát fogalmazta meg a rendezvény címeként: "Üzenet a változásra". Bevezetőjében utalt a mai helyzetre: különös, de világos, egyértelmű üzenetet kaptunk a természettől, a világ minden tájáról: változásra van szükség a természeti környezetünkhöz való viszonyunkban és  emberi kapcsolatainkban. S ebben mindenkinek – jövő érdekében -  feladata van. A felkért előadók mindegyike erre a mondanivalóra fókuszált.

Elsőként Dr. Petrányi Győző akadémikus, professor emeritus, az MTA Környezet és Egészség Bizottság, valamint a Magyar Környezetvédelmi Egyesület elnöke tartotta meg előadását, amelynek címe:Környezettudatos alkalmazkodás a bioszféra változásaira” volt. Jól felépített prezentációjában közérthetően alátámasztott példákon keresztül ismertette korunk kihívásait és az azokra adható válaszokat. Az élet eddig is azt bizonyította, hogy akkor vagyunk sikeresek, ha időben felismerjük a működési hibákat és korrigáljuk azokat. Az alkalmazkodás valójában azt jelenti, hogy a megértett helyzetre, időben és megfelelő választ adunk. Változásra van szükség a természethez fűződő és az emberi kapcsolatainkban egyaránt. Szűk egy óra alatt egymilliárd évet tekintettünk át, hogy bizonyítékokat találjunk arra az alapigazságra, örökös megújulásra van szükség ahhoz, hogy megoldást találjunk a kihívásokra.

Másodikként Csehné dr. habil Papp Imola egyetemi docens, az ELTE PPK Harmadik Egyeteme Programsorozat szakmai vezetője tartotta meg előadását, amelynek címe: „Új kihívások a munkaerőpiacon – az idősödésben rejlő potenciálok” címet viselte. Nagyon szemléletes, mondanivalóját sokoldalúan bemutató prezentációja, mindenekelőtt arra mutatott rá, hogy mekkora értéket képvisel az idősek generációja, hogy szerencsések azok a társadalmak, amelyek ezt időben felismerték, és élni tudtak a korosztály kivételes erejével. Statisztikai adatokkal támasztotta alá személyes megfigyeléseinket, amelyek az önbecsülés, a korosztályok közötti kapcsolatok, az egészségügyi helyzet, az értékteremtés megannyi területét érintik. Ez az ellentmondásos helyzet az idősek munkaerőpiacon betöltött szerepében markánsan megfigyelhető: az ehhez a korosztályhoz tartozók mindössze pár százaléka dolgozik rendszeresen, ellenben közel 70 százalékuk vesz részt költséget kiváltó tevékenységben, vagyis „termel” jelentős értéket.

Végezetül egy kedves anekdotát idézett fel, amely a hatvanadik házassági évfordulójukat köszöntő házaspárról szól. Az őket interjúvoló riporter azt kérdezte meg az örökifjú feleségtől, hogy szerinte mi a titka a hosszú házasságnak? A válasz rövid volt, de igazán érthető:

Tudja, mi egy olyan korban éltünk, amikor ha elromlott valami, akkor azt nem kidobtuk, hanem megjavítottuk!  

Harmadikként Dr. Köteles Lajos kanditátus, nyugalmazott főiskolai tanár tartotta meg prezentációját „A nagyszülői lét metamorfózisairól”. Elméleti szakemberként és gyakorló nagyszülőként mindenekelőtt azokra a helyzetekre hívta fel a figyelmet, amelyek szemléletváltást igényelnek a nagyszülőktől. Ennek érdekében pedig fel kell készülni az időskorra, és ezt nagyon kevesen teszik meg, időben. Hiszen másként kell törődnünk magunkkal, a családunkkal, az ismerőseinkkel, a világgal, mint azt aktív éveinkben megtettük. Hat generációval élünk együtt, amelyek nagyon különböznek egymástól, és valamennyit ismerni kell, megérteni és mindenekelőtt együttműködésre van szükség közöttük. Ebben tehet nagyon sokat a nagyszülői generáció. Például azzal, hogy tanul. Olyan gyorsan újul meg a technika, olyan hamar változnak meg a szempontok, annyira új élethelyzetek alakulnak ki, amelyekhez, ha nem alkalmazkodunk, nem tudunk lépést tartani a fiatalabb korosztályokkal, magyarán gyerekeinkkel, unokáinkkal. Talán nem is lemondani kell bizonyos státuszokról, hanem újakat kialakítani. Irányítóból, nevelőből, vezetőből tanácsadóvá kell válni szeretettel.

Dr. Rozsnyai Katalin PhD klinikai szakpszichológus, gyakorlatiasan közelítette meg a konferencia témáját. Rögtön leszögezte: az egészség megőrzése az első számú feladatunk. Erre mutat rá a koronavírus járvány, amely a világban mindenhol azt mutatja, hogy a pandémia áldozatai jellemzően valamilyen alapbetegségben szenvednek. Nem lehet más teendőnk, mint hogy mindent megtegyünk az egészségünk karbantartásáért. Tudomásul kell vennünk, hogy szervezetünk több időt, törődést igényel a korábbiaknál, és már nem lehet kitenni olyan erőfeszítéseknek, amelyeknek már nem tud megfelelni. Annál többet tudunk felvállalni, megvalósítani, mennél inkább felkészítjük szervezetünket. Előadásának címe biztató: „Van visszaút…”, ezért is volt zárógondolata az, hogy: soha nem késő elkezdeni!  

Véghné Reményi Mária, a Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége elnöke zárszavában röviden értékelte  az elhangzottak főbb üzenetét: mindegyik előadó tükröt tartott elénk, bemutatva a mai magyar valóságot és egyben javaslatokat fogalmaztak meg a szükséges változásokról.

 

 Véghné Reményi Mária megköszönte az előadók munkáját, a résztvevők figyelmét, a szervezők gondosságát, és a konferencia támogatójának, Budapest Főváros Önkormányzat Főpolgármesteri kerete hozzájárulását a konferencia megtartásához. Egyúttal biztosította az érdeklődőket, hogy arra törekszik, folytatódjék a konferencia sorozat, több is kövesse a mai rendezvényt a mindenkor  aktuális témákról.

Lejegyezte : Meskó László

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

AKCIÓS ÜDÜLÉSI AJÁNLAT

Sikerült akciós áron befizetnem a családdal közösen egy visszafogottabb nyári üdülésre.

Ennek az árát talán még én is ki tudom köhögni. Az idei úticél Costa del Balkon.

Az idegenvezető pedig Miguel de Carantén lesz.

Szerencsém volt mert kifogtam a legjobb utazási irodát, ami a Home de Tour.

 

Csak nehogy elfelejtsem a helyi népszokásokat, például hogy reggel 9-12 között a vének tanácsa ülésezik a szabadban, amit nem illik utcai járkálással megzavarni.

 

Van több fakultatív program is, mi Maszkabálra fizettünk be, de csábító volt a világhírű énekes Vak Cina koncertje is, akit sokan szeretnének már látni, de senki sem tudja jelenleg hol rejtőzködik.

Az utazást repülő helyett room to room rendszerben gyalogosan tesszük meg, hogy bejárhassuk Costa del Balkon minden szegletét.

HA elfáradunk, akkor majd olvasgatunk, hiszen magammal hoztam Vu Han Solo A kígyóevők földjén című legújabb kalandregényét.

Én már nagyon várom, szószerint lázasan készülék erre az útra.

Remélem a gyerekek addig nem bosszantanak fel, mert akkor megtanítom őket gumikesztyűbe dudálni.

Azt máris előre jeleztem a családnak, hogy nem lesz egész nap nassolás, mert aztán jön a gyomorrontás, és lehet egymástól minimum másfél méterre hányni.

Persze nass ide vagy oda, tuti felszedünk pár kilót a jó kis házi kifőzdénkben, így veszek is bérletet a SZALADJ OTTHON konditerembe.

Állítólag a tuti módszer egyben idei sláger az operatív törzshajlítás....És ha ez sem segít a fogyásban, akkor én mosom kezeimet.

Üdvözlettel : MARADRÓL 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kedves Koronavírus!

Hadd kezdjem azzal, hogy nem vagy valami népszerű a világban... De tudom, nem is azért jöttél, hogy rajongókat és lájkokat gyűjts. Mert az nem sok lenne. Inkább más a célod, talán valamiféle figyelmeztetés.

Figyelmeztetés, hogy rossz irányba haladunk, hogy önzően viselkedünk, hogy nem élünk elég tudatosan. Pazarolunk, őrült módon vásárolunk. Sőt, a vásárlás komplett hétvégi programmá nőtte ki magát. Annyit utazunk, hogy már lassan a repülők is dugóba kerülnek. Nem töltünk elég időt a családunkkal. Nem empátiával és segítséggel fordulunk egymás felé, hanem kritizálásból és kioktatásból emelünk falakat. Na, de aztán jöttél Te!

Úgy döntöttél, hogy kezedbe veszed az irányítást, és pár hónapra megállítod a világot. Figyu, nem gondolod, hogy túl drasztikus eszközt választottál? Bár, lehet, hogy igazad van. Lehet, hogy már csak ebből értük. A rokonaid biztos meglátogattak minket korábban, és próbáltak szelídebben figyelmeztetni, de nem sikerült.

Kénytelen voltál Te közbelépni, hogy Neked hátha hiszünk. És látod, hiszünk. Csak óriási szomorúság, hogy ezért milyen nagy árat fizetünk. Emberéleteket és gazdasági összeomlást.

De a tragédiák mellett azért szép dolgokat is intéztél, amiért hálásak lehetünk.

A világjáró bizniszmen apukák most esti mesét olvasnak a lányaiknak.

A folyton rohanó anyukák most leporolták a varrógépet, és maszkot varrnak a fél utcának.

Az oktatás pár nap alatt éveket ugrott, és átléptünk a digitális korba.

Az iskolák bezártak ugyan, de az élet iskolája megnyitotta kapuit.

A gyerekek részt vállalnak a házimunkából, látják, hogy mennyi energiába kerül rendben tartani a lakást.

Kiderült, hogy milyen sokan tudnak otthonról dolgozni anélkül, hogy órákat zötyögnének a munkahelyükre és vissza.

Esténként kártyapartitól és táncos családi bulitól hangosak a nappalik.

A konyhákból áradnak a finom illatok, olyanok is megsütötték életük első kenyerét, akik eddig csak dobozból ették a rendelt ebédet.

A boltok fejlesztették a szolgáltatásaikat, egyre többen vállalnak házhozszállítást, hogy megéljenek.

Rákényszerítettél minket, hogy legyünk beosztóbbak és gondolkodjunk előre, mert nem ugrunk le csak úgy egy doboz tejfölért a boltba.

Az egészségügyi dolgozók (ismertebb nevükön Hősök) naponta ajándékokat kapnak. Virágokat a kertészettől, friss pizzát a helyi étteremből, biztató, hálálkodó transzparenseket a lakosságtól.

A kihalt városokban újfajta élet jelent meg. Turisták helyett vaddisznók mászkálnak Róma utcáin, Velencében pedig újra hattyúk, kacsák, halak és delfinek úsznak motorcsónakok helyett.

Olyan helyeken is kék lett az ég, ahol a szmogtól eddig azt sem tudták, milyenek az igazi színek.

 

Segítségnyújtó üzenetek árasztják el az internetet.

Aggódunk a rég nem látott, távoli ismerősökért is, érzékenyebbek és érzelmesebbek lettünk.

A lakóparkokban - ahol talán nem is ismerték egymást a szomszédok -, közös zumba órát tartanak az erkélyeken.

A nagyszülők Skype-on mondott mesével enyhítik az unokák hiányát.

A szülők egyre jobban tisztelik és elismerik a pedagógusokat, mert most ők tanulnak otthon a gyerekkel.

Sorra születnek az egymást támogató, kreatív ötleteket adó csoportok a facebook-on.

Rendezzük a holmikat a szekrényben, elkészülünk az évek óta halogatott feladatokkal is.

Szépülnek a kertek, tisztulnak a padlók és a függönyök.

Fertőtlenítjük a kilincseket és a telefonokat, amit vírusmentes időkben is gyakran meg kéne tennünk.

Ülünk a hypo - és kenyérillatú lakásokban, és egyre csak várunk, várunk... Várjuk, mikor hagysz itt minket. Mikor érdemeljük ki a jutalmat, hogy elköszönsz tőlünk. Az a legrosszabb, hogy bizonytalanságban tartasz, és nem vághatjuk a centit. De majd ezt is megszokjuk. Megtanuljuk, hogy nem tudunk mindent kiszámítani és kontrollálni. Kreatívvá és erőssé tesz minket az új helyzet, mert látjuk, hogy minden nap abból kell kihoznunk a legtöbbet, ami éppen van. Ha kevés a liszt, akkor kevés lisztből.

Néha eljátszunk a gondolattal, hogy milyen lesz, amikor végre lelépsz. Tudod, mit remélek? Hogy nem onnan folytatjuk, ahol abbahagytuk. Nem térünk vissza abba az állapotba, amiben találtál minket, hanem szintet lépünk.

Emlékezni fogunk az üzeneteidre, és megtartjuk az újonnan kialakult szokásainkat. Nem lesznek kapzsi, kielégíthetetlen vágyaink, hanem kevesebbel is beérjük. Értékeljük az élet apró örömeit, amikről Te megmutattad, hogy nem is olyan apróságok. Azok a legnagyobbak.

 

Üdvözöllek

 

(de csak tisztes távolságból)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kedves Klubvezető és Nyugdíjas Társaink !

Sajnálattal tájékoztatunk benneteket, hogy a koronavírus járvány miatt

                          NYUBUSZ  zárva tart,                                                                                             

fogadóóráinkat és más közösségi együttléteinket ( kézimunka, irodalmi...  )                                március végéig , illetve visszavonásig  szüneteltetjük.                                                

 

Amennyiben kérdésetek lenne, személyes telefonszámainkon elérhetők vagyunk.

Mindenkit kérünk, az óvintézkedéseket tegye meg, a betegség elkerülése végett.

Megértéseteket  köszönjük, jó egészséget kívánva a jövőbeni találkozásunkig                              barátsággal :

 

             Véghné Reményi Mária

              NYUBUSZ elnök                                                                                 ( cst)..

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Nyugdíjasok sétáltak esőben a Margitszigeten

A Tüdőgyulladás Világnapja alkalmából - 2019. november 12-én  Szövetségünk sétát szervezett a Margitszigetre. E naphoz az egészségünk megőrzése  érdekében csatlakoztunk, hogy  felhívjuk mások figyelmét is arra, hogy  helyes étkezéssel és életmóddal kivédhetjük  a még  most is rendkívül súlyosnak tartott betegséget. Kíséretünk is volt a XII. kerület Hegyvidék Televíziójának stábja.

A sziget történelmi szerepéről Böde Ica összeállítását Véghné Reményi Mária elnök asszonyunk olvasta fel.  Egészségünket elnök asszonyunk is óvta, mivel az ilyenkor elmaradhatatlan almával kedveskedett nekünk. Igaz, hogy esett az eső, de kellemeset sétáltunk.

 Örülök, hogy ott lehettem a gyönyörű színekben pompázó a szigeten. (cst.)

    ( További képek  Képtárunk TALLÓZÓ rovatában megtekinthetők )

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

A Nyugdíjasok Budapesti Szövetségének 30 éve  jubileumára.

 

A múltidéző megemlékezést  vállalható szlogennel kezdem:

Értékes, győzedelmes 30 év!

Persze tisztességesen fizettünk, küzdöttünk ezért a győzelemért! Magunkban és  kortársi közösségeinkben elért siker ez.

A magyar társadalom elismerése még várat magára, de reménykedünk, hogy valamikor ezt is megkapjuk!

Röviden milyenek is vagyunk:

A legfőbb jellemzőnk, hogy tartásunk van! Jóhiszeműek, sokszor hiszékenyek vagyunk, ezért könnyen becsaphatóvá, károsulttá válunk. Segítőkészek és empatikusak vagyunk a kiszolgáltatottal  szemben, de néha mi is kiszolgáltatottá leszünk!

 Szeretünk gondolkodni,sokszor mérlegelni az eldöntendőkben, nyitottak vagyunk az újra, a megtanulandókra, a szépre, a megőrzendő múlt értékeire, gondozzuk a hagyományainkat. Szeretjük a verset, dalt és a táncot.  Odafigyelünk kortársi közösségeinkre, a családra, a környezetünkre, a velünk élő fiatalabb korosztályra, próbáljuk megérteni és elfogadni a másságot is.

Azért persze néha hibázunk, kicsit önzőek is vagyunk!

Budapest csaknem valamennyi kerületében van nyugdíjas közösségünk, sőt az elmúlt években a főváros vonzáskörzetében lévő települések( Isaszeg, Kakucs, Budakeszi, Felcsút) nyugdíjas szervezetei is csatlakoztak szövetségünkhöz.

Hát ennyit a tükörbe nézésről!

Felkészülve a 30 éves jubileumra , áttekintettem a 25 éves megemlékezés 2014 évi forgatókönyvét.

Megállapítottam, hogy felsorolásszerűen az csak a sikeres programjainkról, eseményeinkről szól, amelyeket majdnem minden esetben NCA pályázati, önkormányzati forrásokból ,néha szponzori hozzájárulásokból tudtunk megvalósítani. Hát bizony problémákról, pénzügyi gondokról, önkritikáról nemigen van szó ebben a beszámolóban, csak a jó és a pozitív!

 

Rájöttem arra, hogy a NYUBUSZ 30 évi életét, működését komplexen kell értékelni és elemezni!

Megállapítható, hogy három elkülöníthető szakasza volt civil szervezetünk életének:

 • 1989 – 2009 közötti
 • 2009 – 2012 közötti
 • 2012-től  mostanáig

Röviden ezeket kívánom értékelni, elemezni:

I./ Szakasz (1989 -2009 közötti):

Az indulást , a kezdetet a szövetség  klubjainak betagozódása, a szervezet fő közösségi céljainak meghatározása és a kapcsolat építés a külső támogatókkal, szimpatizánsokkal (pld. Magyar Vöröskereszt)jellemzi.

Az indulást követő néhány év után felélénkült a szervezetben az élet, nőtt a tagszervezetek száma, számos kitűnő közösségi program valósult meg vissza nem térítendő NCA és önkormányzati forrásból. Az elnök jó kapcsolatteremtő munkája révén a szervezetnek  a Bp. Fővárosi Önkormányzat állandó székhelyet biztosított,a szövetség megkapta a közhasznúsági besorolást és - az  idősügyben minden érintett szervezetek bevonásával – létrejött az Idősügyi Tanács, ahol a kinevezett képviselő egyenrangú félként tárgyalhatott a kormánnyal az időseket érintő megoldandó problémákról és javaslatot tehetett azok megoldására.

Ment minden , mint a karikacsapás, könnyen elérhetőek voltak az NCA pályázati pénzek, jelentős önkormányzati adományok és ajándékok.

 EredményBizony a nyugdíjasaink kissé elkényelmesedteksokat kaptak, amit már később el is vártak és semmi viszontszolgáltatás részükről alig volt a társadalom számára.( Kivétel a családsegítő térítés nélküli munka)

Felsorolásszerűen néhány program és esemény:

 • Nyugdíjas Fesztivál 2002,2005-ban Molnárszigeten, 2004-ben Bókay kertben, 2009-ben Margitszigeten.
 • Idősek Világ Napja Művészetek Palotájában(2005),

Zeneakadémián(2006), Bp Főpolgármesteri Hivatal Dísztermében(2007 és 2009),

 • Belföldi kirándulások(Hajóval Visegrádra 2006)
 • Külföldi kirándulások(Fraknó várába 2006,Kárpátaljára 2004 és 2007, Kézdivásárhely 2008)
 • Számítógépes tanfolyam(2004)
 • Önképző Akadémia(2009)
 • Idősek Akadémiája(2009)
 • Fogyasztóvédelmi konferencia Nagyatádon( 2004)

Mindegyik program NCA, vagy Bp.Főv .Önk Támogatásával valósult meg.

II.szakasz(2009-2012 közötti):

    Hát a NYUBUSZ-t is elérte a válság! Az Idősügyi Tanács

    Érdekérvényesítési fóruma megszűnt!

    Többes feladat volt:

 • a meglévő, több milliós veszteség felszámolása, pénzügyi

    stabilitás biztosítása

 • szűkölő pályázati,  egyéb források miatt, új szponzorok

keresése(Pharma Nord, Béres, Yarus, Magyar Vöröskereszt, Kerületi Önkormányzatok pld XI.Ker, XIII.ker és a MEH)

 • Új témák indítása ( E.Ü; III.Kor Egyeteme; SOKSZÍNŰ

VILÁGUNK, Közbiztonsági , E.Ü. témák Tüdőgyulladás elleni oltásról tájékoztatás )

 • Nyugdíjasaink aktivitásának fokozása- ők is adjanak a

    társadalomnak, ne csak kapjanak ( Maradékfonalból

    szociális célú ruházat, Irodalmi Kör idős Otthoni előadásai)

Komoly munkával, takarékos gazdálkodással 2011-re sikerült a veszteséget ledolgozni és a NYUBUSZ pénzügyi stabilitását biztosítani!

A nyugdíjasaink aktivitása érezhetően nőtt, több önkéntes is csatlakozott hozzánk!

III.Szakasz(2012-től mostanáig)

Könnyebben indult ez a szakasz! Annak ellenére, hogy évek óta a központi pályázati pénzek számunkra elérhetetlenek (várólista) ,de aktivitásunk megnőtt, erősödtek a kapcsolataink a szponzorainkkal( Pharma Nord, Béres, Pfizer) társszervezeteinkkel( NYOSZ, ÉLETET AZ ÉVEKNEK Bp-i Szervezete, Nyugdíjas Parlament, BRFK)

A Partnereink elismerték, hogy megbízhatóak vagyunk és minőségi munkát végzünk!

-Évek óta mi rendezzük szeptemberben az igen színvonalas

 ORSZÁGOS PRÓZA és VERSMONDÓ SZEMLÉT

-Létrejött a nyugdíjasokat foglalkoztató SILVER-  NYUBUSZ közhasznú Szövetkezetünk is, amely jelenleg is működik.

-Bp. környéki nyugdíjas szervezetek is csatlakoztak hozzánk!

-Folytatódott a III. Kor Egyeteme, sőt bővült a szemináriumokkal, minőségi konferenciákkal(AMIRŐL TUDNI KELL!)

-Irodalmi, ÖTLET és Kézimunka Kör tagsága egyre bővül.

-Állandó,  jó kapcsolat alakult ki a BRFK Bűnmegelőzésével és a kerületekkel.

-Új kapcsolat jött létre a kerekes székes fiatalokkal.

-A legbüszkébbek azonban arra vagyunk, hogy a NYOSZ-al karöltve -fővárosi támogatással- mi kezdeményeztük, indítottuk el és tudtuk valósítani  az időseknek igen hasznos és örömteli SZENIOR ÖRÖMTÁNC képzést ,amelynek országos képző hálózata  jött létre. Sajnos-forrás hiányában- ezt még nem lehetett az idős otthonokba bevezetni!

-Beléptünk a Magyar Környezetvédelmi Egyesületbe. Új témákat kívánunk indítani a környezetvédelem területén és tovább javítjuk klubjaink felé a a fogyasztóvédelmi tájékoztatást is!

-Az idős számára a mozgás kiemelt jelentőségű,ezért a mozgásprogramok szervezését a jövőben fokozzuk.

Hát itt tartunk!

Megerősödve jöttünk ki a nehéz időkből, az aktivitásunk,  a közösségi szellem, a mások felé irányuló az empátiánk, segítőkészségünk javult!

Mottónk lehet:

 SZERETNI AZ EMBERT, ÉLETET ÉS EMBERNEK LENNI MINDEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT!

2019 június  24.

                                               Véghné Reményi Mária

                                                            elnök

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Tisztelt Ünneplő „Harmincasok”!

Mostanában egyre több alkalommal volt módom kimondani vagy leírni az iménti megszólítást. Nyugdíjas mozgalmunk történetében gyarapodnak az olyan közösségek, amelyeknek múltja ilyen messzire nyúlik vissza, ezért különösen megtisztelő számomra, hogy a szervezetek legidősebbjei között köszönthetem – sajnos, külföldi kiküldetésem okán nem személyesen - a Budapesti Nyugdíjas Szövetséget.

Harminc év egy ember életében – úgy mondjuk – egy korosztálynyi. Egy közösség számára viszont ez a kor a kiteljesedés, a virágkor – azt hiszem. Akik alkotják e közösséget, tudják, mit jelent hagyomány és mit jelent a járt út dicsősége. A közös múlt olyan érték, amely alapot ad a jövőnek, és emlékezésre érdemes perceket a visszaemlékezőknek.

Számomra csak apró emlékképek adattak ebből a múltból. Az elmúlt 10 év személyes megtapasztalásai mellett segít az idézésben a nyugdíjas sajtó, ahol gyakran lelhettünk fel budapesti nyugdíjasokról szóló híreket: kulturális programokról, kirándulásokról, aktív közösségek munkájáról, kiváló nyugdíjas aktivisták tevékenységéről. Olvasgatva, kutatgatva a budapesti nyugdíjasokról szóló híradásokat egy régi rendezvényről szóló híradás mottóján akadt meg a szemem:

“Fordítsd az arcodat a Nap felé, és minden árnyék mögéd kerül” – ezt a Helen Keller

idézetet választották a múltban egy kultúrműsor mottójául. Az az egyesület, amely ennek a gondolatnak a szellemében cselekszik, szervezi mindennapjait, pontosan látja, érzi a mi generációnk sorsának nehézségeit és az értük való munkálkodás értékét, hasznát. Az ilyen közösség valóban olyan, mint a Nap, amely meleget ad annak, akinek fázós hétköznapok adatnak, fényt ad annak, aki keresi, megtalálni óhajtja élete utolsó szakaszának értelmét, célját, és nem utolsó sorban összegyűjti, magához vonzza az együvé tartozókat. Az ilyen közösség tudja, hogy azzá válik majd a sorsa, amivé közösen, maguk alakítják. A külvilágban olykor manapság tapasztalható ámítások, ígéretek, esetenként riogatások ellenére megőrzi az ilyen közösség saját értékeit, identitását, tudja, hogy nincs vége a küzdésnek, és mindezt vállalva boldogsággal tölti el, hogy tehet tagjai és környezete számára azért, hogy egy szebb, élhetőbb holnapot éljenek munkájuk által.

Számomra egy ilyen közösség képe rajzolódik ki a budapesti egyesületről mindabból a hírhalmazból, amely az országos szövetség „szemüvegén át” látszik, és amely eljut a távolabb élő kortársakhoz.

Ezért a múltért fogalmazódik meg bennem az őszinte köszönet, és a jókívánság: hogy az eddigi eredményes és aktív tevékenységük folytatásának szándékával indítsák útjára a következő harminc évet, és továbbra is végezzék önmaguk és a főváros nyugdíjasainak megelégedésére példaértékű közösségformáló, értékteremtő munkájukat.            

Külön köszönet mindebben nyújtott vezetői tevékenységéért Véghné Reményi Mária elnök asszonynak, a segítőkészségben, az újításokban kifogyhatatlan, óriási energiákkal rendelkező „kolléganőmnek”.

Némethné Jankovics Györgyi

NYOSZ Elnök

 

( A megemlékezésről készült fotók Képtárunkban megtalálhatók)

GRATULÁLUNK !

Az évvége utolsó hónapjaiban rangos kitüntetésekben részesült elnök asszonyunk.

Több éven keresztül önként vállalt, szorgalmával, tehetségével, morális mércéjével végzett munkája érdemessé tette e nemes díjak odaítélésére.

Kitartó, fáradságot nem ismerve, közösség érdekeit szolgálva mintát mutat saját és az  új generációknak is.

Az elismerő oklevelek méltató írásainak együtt örülünk.

Kitüntetésekhez gratulálunk, további munkádhoz jó egészséget kívánunk!         

                                                                                                                                    ( cst)

 

Szociális munka napja a XIII. kerületben 2018.

2018 november 13-án, a Radnóti Miklós Művelődési Központ színháztermében, ünnepi rendezvény keretében köszöntötte önkormányzat a kerületi szociális intézmények dolgozóit. Első esetben történt, hogy ezen az eseményen adták át az Ember az Emberért Esélyegyenlőségi-díjat azoknak a személyiségeknek, akik a kerületi lakosságtól a legtöbb szavazatot kapták humanitárius tevékenységükért. Véghné Reményi Máriának, a Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége elnöke, az egyik a legtöbb szavazatot kapta ebben az esztendőben a városrész lakosaitól.

 

Pro Urbe Budapest díj átadása

2018  november 18-án Véghné Reményi Mária Matild, a Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége elnöke, igazságügyi mérnök szakértő az aktív időskor meghosszabbításáért, a nyugdíjas korosztály megfelelő életkörülményeinek biztosításáért és a rászorulók élethelyzetének javításáért végzett áldozatos munkája elismeréseként,

 

 

NYOSZ 30 éves ünneplése

 

2018.12.12  Véghné Reményi Mária  a NYUBUSZ elnöke, a NYOSZ elnökségi tagja
Az egyik legnagyobb tagszervezet felelős vezetője, számos új kezdeményezés aktív támogatója, mint pl. a szeniortánc mozgalom, vagy a nyugdíjas munkavállalás.
Konszenzus kereső, demokratikus, innovatív és sokoldalú vezető, humánus, toleráns és empatikus ember. Önzetlen és példamutató szorgalmát, munkabírását, az országos ügyek iránti nyitottságát, az Elnökségben végzett munkáját díszoklevéllel ismerjük el és köszönjük meg.

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

GENERÁCIÓNK 2018. ÉV 6. SZÁM

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

GENERÁCIÓNK 2018.ÉV 4. SZÁM

GENERÁCIÓNK 2018.ÉV 4.SZÁM

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 
NÉVNAP KÖSZÖNTŐ

Boldog névnapot kívánunk!

 

 

 
IDŐ
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2013-06-07
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.